Védik a mundért

Esélyt a jövőnek Kárpátalján

2004. június 18., 10:00 , 179. szám

Ugyancsak érzékenyen érinthetett némelyeket a lapunk előző számában az anyaországi forrásokból az UMDSZ által bonyolított, Esélyt a jövőnek Kárpátalján elnevezésű, a vidék informatikai fejlesztését célzó program végrehajtásáról megjelent cikkünk, hiszen a Kárpáti Igaz Szó (KISZ) múlt szombati számában maga Kőszeghy Elemér főszerkesztő tartotta fontosnak reagálni a megjelentekre.

A válaszcikk persze csak olyan, amilyet egy pártlapnál írni szokás, ha valaki kétségbe vonja a mindenható párt és tartozékai tévedhetetlenségét: kevéssé tényszerű, viszont gunyoros és lehengerlő. Mindazonáltal örömmel tölt el, hogy a dührohamot kiváltó cikk központi állításai megfelelnek a valóságnak: 1. az UMDSZ egy kivételével nem hirdette meg nyílt pályázatok formájában az akció programjait; 2. gyakorlatilag csak utólag tájékoztatta azokról a közvéleményt; 3. a számítástechnikai eszközök elosztása nem szakmai koncepció alapján történt; 4. a pályázat nyerteseinek nevét nem hozták nyilvánosságra; 5. az eszközök átadását bizony politikai propagandára használták fel, még az iskolákban is. Minden egyéb pedig, amit kollégám fel tudott hozni a maga és gazdái védelmére, csak a szokásos újságírói hókuszpókusz: védeni a mundér becsületét, lejáratni az ellenlábast, minél több emberrel elhitetni, hogy mindig neki van igaza.

A cikk kapcsán viszont megérthettem végre, miért nem kapott lapunk meghívást az újságírók napja alkalmából a Kárpáti Igaz Szó szerkesztőségében rendezett minapi ünnepségre (még a kommunista időkből ismert szép állami ünnep ez!). A KISZ június 8-i számában közöl fényképes tudósítást az eseményről, ahol maga Gajdos István szociáldemokrata képviselő, az UMDSZ elnöke adott át okleveleket a Kárpáti Igaz Szó, az Ukrajnai Magyar Krónika (az UMDSZ lapja) és további három járási-állami, illetve egy önkormányzati sajtóorgánum szerkesztőinek, munkatársainak. A szóban forgó, jobbára a hatalom által finanszírozott kiadványok a cikk szerint persze "közszolgálati sajtóorgánumok"-nak minősülnek, a Kárpátalja viszont, amely nem részesül állami támogatásban, s ráadásul kényelmetlen kérdéseket tesz fel, minden bizonnyal nem az...

Azok között, akik erre méltónak bizonyultak, számítástechnikai eszközöket is kiosztottak ez alkalomból ugyancsak "az UMDSZ által kidolgozott Esélyt a jövőnek Kárpátalján néven futó akció keretében". Remélem, helyesen idézzük a cikket, melyet szerzője megint csak nem írt alá, amint hogy azt is elfelejtette közölni, konkrétan kik, s milyen támogatásban részesültek.

Félreértés ne essék, nem azt fájlaljuk, hogy a Kárpátalja részéről senki sem vehetett részt ezen a szó szoros értelmében "bensőséges" ünnepségen, s hogy nem részesültünk szép színes oklevélben sem. Ám talán mégsem illetlenség ismét feltenni a kérdést: egyik-másik magyar iskolában nem lett volna jobb helye a magyar állam pénzéből vásárolt, az állami lapoknak most kliensi alapon szétosztott számítástechnikai eszközöknek?

Kacsur Gusztáv