"Hivatalos" strand nyílik Ungváron

Strandszezon és vízminőség

2004. június 25., 10:00 , 180. szám

Ungvár lakossága hamarosan vízi mentők felügyelete mellett mártózhat meg ismét az Ung vizében a folyó jobb partján megnyíló két strandon.

Sztepan Csincsevics, az Ungvári Városi Végrehajtó Bizottság rendkívüli helyzetekkel foglalkozó osztályának vezetője a Kárpátaljának elmondta, kijelölték a fürdőzésre, pihenésre alkalmas helyeket: a Gorkij parktól a meteorológiai állomásig, az Uzshorod Szálló melletti hídtól kezdve mintegy 200-300 méteres szakaszon a Pagyijun ifjúsági központig. Az illetékesek ezzel szeretnék kiváltani a város környéki, fürdőzésre alkalmatlan helyeket, melyek évente számos halálos áldozatot követelnek.

Az Ung partján kialakítandó két strandon illemhelyeket, zuhanyzókat létesítenek, továbbá kereskedelmi-közétkeztetési egységek is működnek majd. Mindkét strandon ügyeletet tart egy-egy vízi mentő, illetve elsősegélynyújtó egészségügyi szakember is. A vízi mentők egyébként csupán egy mentőövvel lesznek ellátva, ugyanis a városi pénztárból egyelőre nem futja korszerű mentőcsónakok beszerzésére. Az osztályvezető egyébként nem is tartja feltétlenül szükségesnek mentőcsónakok beszerzését, hiszen a víz mélysége egyik strandon sem haladja meg a 120 centimétert. A strandok, továbbá a vécék és a zuhanyzók használata díjmentes lesz.

Sztepan Csincsevics elmondása szerint az általa vezetett osztály szerződést kötött a megyei baleseti mentőszolgálattal a vízfenékvizsgálat elvégzésére a strandok területén. A szolgálat a strandok létesítése szempontjából megfelelőnek találta a kijelölt folyószakaszokat. A hivatalos megnyitót június 15-re tervezték, azonban a megyei KÖJÁL nem fejezte be időben a víz biológiai-kémiai vizsgálatát. A napokban megérkeztek a vizsgálati eredmények, melyek szerint a víz megfelel a köztisztasági feltételeknek, így az osztályvezető szerint június végéig sor kerülhet a megnyitóra.

Baráth József

Életveszély a vizeken

A legveszélyesebb a fürdés Ungvár környékén a radvánci bányagödörben, melyben a víz mélysége helyenként akár a 35 métert is eléri, ennek ellenére talán a legkedveltebb fürdőhelynek számít a lakosság körében. Tavalyelőtt például egy 51 éves férfi ugrott a 12-13 méteres magasságú partról a vízbe, s szinte azonnal megfulladt, a vízimentő-búvárok félórás keresés után bukkantak élettelen testére 13 méteres mélységben. Ugyancsak 2002-ben három fiatal fúlt bele az Ung vizébe, akik a folyómedret keresztező csöveken át akartak a túlpartra jutni, ám megcsúsztak és az örvénylő vízbe fulladtak. Idén egy ember vesztette életét Ungváron - május végén egy közeli építkezésen dolgozó férfi ruhástul gázolt a folyó vizébe, hogy lehűtse magát, s társai szeme láttára fulladt meg. Radváncnál egy ismeretlen nő holttestét halászták ki a napokban az Ungból. A vízi mentők feltételezése szerint a nő valószínűleg a hegyekben fulladt a folyóba, mely egészen Ungvár külvárosáig sodorta.

B. J.