Kiizzadt bizonyítványok Huszton

Ha a képviselő úr ráér...

2004. június 25., 10:00 , 180. szám

A Huszti 6. Számú Általános Iskola, a város egyetlen magyar iskolájának végzősei embert próbáló vizsgaidőszak végére értek az elmúlt héten. A szokásos vizsgadrukk mellett a kilencedik osztályosok - szüleikkel, tanáraikkal egyetemben - leginkább azért aggódtak, mert szinte az utolsó vizsganapig nem lehetett bizonyosan tudni, hogy mely intézmény állíthat ki számukra általános iskolai végbizonyítványt.

Volt okuk az aggodalomra, mivel az illetékes oktatási osztály ebben a tanévben nem kérte be az iskola 10 végzős tanulójának névsorát, mely alapján rendszerint kiállítják az általános iskolai végzettséget igazoló hologramos bizonyítványokat.

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséghez (UMDSZ) közeli újságok ugyan már hetekkel korábban megírták, hogy a huszti magyar iskola ügye sikeresen "elintéződött", helyben azonban az utolsó pillanatig semmi sem volt érzékelhető ebből. A bizonytalanságot tovább fokozta, amikor a huszti oktatási osztály ifj. Sari Józsefet, a Viski Kölcsey Ferenc Középiskola szervező-igazgatóhelyettesét kérte fel arra, hogy legyen elnöke a kilencedikesek vizsgáit fogadó vizsgabizottságnak (persze nem hivatalosan, írásban, csak úgy, szóban). Ez vélhetően annak volt a biztosítéka, hogy amenynyiben mégsem érkeznek meg a várt bizonyítványok, a huszti kilencedikesek a viski középiskolától kaphassanak bizonyítványt, akárcsak az iskola hivatalosan máig nem létezőnek tekintett érettségiző osztályának tanulói.

"Múlt hét pénteken megérkeztem a huszti magyar iskolába, hogy részt vegyek a kilencedik évfolyam utolsó vizsgáján. Ekkor közölték, hogy elkészültek a bizonyítványok. Természetesen magam is örülök, hogy a végzősök sorsa ily módon rendeződni látszik. Kár, hogy erre nem két héttel, esetleg két hónappal korábban került sor, hogy a szegény gyerekek nyugodtan készülhessenek vizsgáikra, illetve felszabadultan, méltóképpen ünnepelhessék első ballagásukat" - mondja ifj. Sari József, aki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnökeként egyébként is megkülönböztetett figyelemmel követte nyomon az események alakulását.

"A bizonyítványokat átvettem. Hogy mikor tartjuk a bizonyítványosztó ünnepséget, azt még nem tudom megmondani" - nyilatkozott minap lapunknak Himcsuk Katalin, a huszti iskola igazgatóhelyettese.

Információink szerint a bizonyítványokat maga Gajdos István szociáldemokrata parlamenti képviselő, az UMDSZ elnöke kívánja átadni a huszti iskola végzőseinek, így az ünnepségre valószínűleg akkor kerül sor, "amikor az elnök úr eleget tud tenni e feladatnak". Reméljük, tud rá időt szakítani...

Popovics Zsuzsanna