Tiszapéterfalva: A kárpátaljai néptáncokon lesz a hangsúly

Táborváró Tiszapéterfalváról

2004. június 25., 10:00 , 180. szám

Idén június 26. és július 4. között rendezik meg a tiszapéterfalvai sporttelepen a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség legnépszerűbb nyári táborát, a már hagyományosnak számító ének-, zene, néptánc- és kézművestábort. A táborral párhuzamosan zajló pedagógus-továbbképzés helyszínéül a helyi református parókia szolgál.

A rendezők Kárpátaljáról 120, Magyarországról 60-70 résztvevőt várnak a tiszapéterfalvai sátortáborba, akik idén többek között viski és nagydobronyi néptáncokkal ismerkedhetnek meg kezdő és haladó csoportokban. A táborlakók előtt várhatóan fellép a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata, július 2-án pedig a debreceni Cantus kamarakórus.

A hangszeres oktatást a magyarországi Galga zenekar tagjai vezetik, a néptáncosokkal pedig Lévay Péter és felesége, a Budapesti Táncművészeti Főiskola tanárai, valamint Busay Norbert és Péter Zsuzsanna, a Jászság néptáncegyüttes tagjai foglalkoznak.

A táncon, éneken kívül fontos szerep jut a kézműves-foglalkozásoknak. Hidi Endre nagydobronyi keramikus a korongozás rejtelmeibe avatja be a fiatalokat, de nem maradhat ki a fafaragás, a szövés, a kosárfonás és a gyerekek által igen kedvelt gyöngyfűzés sem.

Ferenczi Katalin