2004. július 2.

2004. július 2., 10:00 , 181. szám

Igemagyarázat. Egy hajóban Jézussal: "És Ő (ti. Jézus) bemenvén az egyik hajóba, mely a Simoné, kéré őt, hogy vigye egy kissé beljebb a földtől: és mikor leült a hajóba, tanította a sokaságot." Lk. ev. 5:3.

A bibliai történet Péter csodálatos halfogását írja le. Mielőtt Péter találkozott Jézussal, nagyon szomorú volt és fáradt. Egész éjszaka halászott és nem fogott semmit. Ez lehet egy napnak, egy évnek vagy akár egy életnek a tapasztalata. Az élet akkor szép, ha gazdag, de ha visszanézve csak úgy tudunk rátekinteni, mint Péter a hálójára: nincs benne semmi, akkor nagyon nagy baj van.

Mikor változott meg Péternek ez a szomorú állapota? Akkor, amikor Jézus belépett a hajójába. Erről szeretnék ma nektek szólni, hogy mit jelent az, amikor Jézus belép a hajónkba, az életünkbe. Hogyan történik ez meg? És mit, milyen állapotot hoz magával ez a helyzet?

Az életünk olyan, mint egy hajóút, amely az egyik kikötőtől (születés) tart a másik kikötő felé (halál). Egy hajóút sikere attól függ, hogy ki a kapitánya, és hogy hogyan irányítja a hajót. Hidd el, kedves Testvér, legyen bár anyagilag biztos az életed, ha nem jó a vezetője, sikertelen vagy. Az igazi kormányost kell beengedni az életedbe, aki nem más, mint az Úr, a Krisztus. Ő kérezkedik be már jó ideje az életedbe, hogy végre éld át, milyen jó annak, aki Ővele együtt halad.

A mai alkalom is egy ilyen bekérezkedés. Igen, most ott áll életed mellett Jézus és bebocsátást kér. Beengeded? Vagy pedig még evezel, erőlködsz egyedül a zavarosban, a kárhozat felé. Mondd, meddig kell még Jézusnak várnia? Lehet, hogy látványosan nem látszik, hogy rossz irányba haladsz, mert nem élsz tobzódó életet, de hidd el, a kárhozat felé kormányozod életedet Jézus nélkül. Mert melyik az a hajós, aki nem tudja, hogy hová, melyik kikötőbe akarja eljuttatni hajóját. Te tudod, hogy hol fogsz kikötni? Dehogy tudod, sejtelmed sincs a rád váró gyötrelemről, ezért nem választod Jézust.

Mit jelentett Péternek, hogy beengedte hajójába Jézust?

1) Megváltozott Péter élete örökre.

2) A kopár kis szegényes hajó gazdag áldások helye lett. Jézus onnan prédikált, áldás áradhatott szét onnan, ahol Péter volt.

Akarsz ilyen áldást árasztó ember lenni? Akkor engedd Jézust az életed hajójába. Ő itt van és bebocsátást kér. Hívd ma Őt imádság által szívedbe, és Jézus lakozást vesz nálad és megáld téged. Segítsen benne az Isten! Ámen.

Halász-Balog Zita