Axel: Ami a szívemen, az a számon

A Kerozin új albumra készül!

2004. július 2., 10:00 , 181. szám

Az 1998-ban ismertté vált Kerozin duó tagjai (Axel és Mosquito) 1996-ban találkoztak egy stúdióban. A közös munka annyira megtetszett a két srácnak, hogy "Overdrive" néven együttest alakítottak, ebből lett később a Kerozin. Eddig öt lemezük jelent meg, köztük egy karácsonyi album. Aztán a bevált duó formáció 2003 novemberében együttessé alakult át. A változtatás okairól beszélgettünk Axellel, az együttes frontemberével minapi beregszászi koncertjük után.

– Kiadtunk jó pár lemezt, és eljött az idő, amikor rá kellett jönnünk, hogy ez a duó formáció tovább nem tartható. Zenénk is megkívánta, hogy váltsunk, és az élő hangzás felé orientálódjunk. Ezért tavaly novemberben megállapodtunk Mosquitóval, hogy a továbbiakban ő a háttérben marad. Ezentúl is közösen készítjük a lemez felét, de jelenleg nem ketten állunk a színpadon, hanem egy együttes van a hátam mögött.

– Sok mindennel foglalkoztál már életed során, mielőtt megalakult a Kerozin. Most nem szeretnél változtatni?

– Nem. Jól érzem magam a Kerozinban, bár tényleg rengeteg dologgal foglalkoztam. A gimi után jött a dilemma, menjek-e egyetemre. Tanulás helyett inkább két évig dolgoztam egy szinkronstúdióban, ahol végül felküzdöttem magam stúdióvezetővé. Filmeket szinkronizáltunk, én fordítottam, voltam hangmérnök, több filmben szereplő is. Húszéves koromban úgy gondoltam, valami olyasmit kellene csinálni, ami jobban tükrözi az egyéniségemet, így lettem műsorvezető. Majd összeálltam Mosquitóval, és létrehoztuk a Kerozin együttest.

– Dalszövegeitek általában szókimondóak, de a karácsonyi album tele van érzelmekkel. Hogyan egyeztethető össze ez a két dolog?

– Ez a nagy feladatom az életben. Az elmúlt időszakokban a Kerozinból sugárzott az erő, érezhető volt, hogy itt valami olyasmi született, ami eddig még nem volt. Most készül az új album, amiben megpróbálom az erőt egy kis pozitív érzelemmel párosítani, s ha ez sikerül, akkor király lesz az új lemez, amely egyébként Kerozin Tartály címmel szeptemberre várható. Az összes eddigi klipet tartalmazná egy videocédén, a másik cédén pedig az új anyag lesz hallható, tehát gyakorlatilag dupla albumra készülünk. A szövegek mély tartalmúak, mégis idiótábbak lesznek.

– Gyerekként is szókimondó voltál?

– Sokan utáltak engem tinikoromban, mert azt gondoltam: ami a szívemen, az a számon. Semmit nem fojtok magamba csak azért, hogy valakinek jó legyen. Nem az a fontos, hogy nekem jó legyen, az a lényeg, hogy mindenkinek jó legyen. Ha számomra egy ember olyan dolgot képvisel, ami tűrhetetlen, akkor azonnal hangot adok véleményemnek. Még mindig sokkal jobb egy tiszta ellenség, mint egy hamis barát. Tisztán szeretném élni az életemet, és tisztán szemébe vágni bárkinek az igazságot. Legyünk egyenesek, én azt mondom.

– Magánélet?

– Nem szeretek a magánéletemről beszélni, mert igazából senkire sem tartozik. De amikor nem dolgozom, legszívesebben otthon vagyok. Van egy barátnőm, akinek rengeteg nyula van. Kifekszem a kertbe a medence mellé, és kb. 15 nyuszi szaladgál körülöttem. Olyan, mint a mennyországban.

– Már sokszor jártatok Kárpátalján, milyen volt újra ide jönni?

– Mi már hazajövünk ide. A magyarlakta területeket nem is úgy kezelem, mint különálló országot, hanem mint egy nagy családot. Magyarország végre csatlakozott Európához, s feltehetően továbbtolódnak majd ezek a határok. Ezzel elhárulnak azok az akadályok is, amiket erőszakkal közénk emeltek. Így mindenkiben erősebb lesz ez a családérzet, és végre mindenki magyarnak érezheti magát.

-ferenczi-