Bevásárlóközpont épül Nagydobronyban

A község kinőtte a piacát

2004. július 2., 10:00 , 181. szám

Az 5600 lakosú ungvári járási Nagydobronyban korábban nem volt helyi piac, a faluközpontban néhány éve jelentek meg az első árusok. A kereskedést később legalizálták, és ez jelenleg már évi 10 000 hrivnya bevételt jelent a községi tanácsnak.

A piacon, ahol már nem csak a helybéliek árusítanak, gyakorlatilag mindent lehet kapni. Igaz, a választék nem akkora, mint Ungvár vagy Munkács hatalmas piacain, de az árak általában mérsékeltebbek, függetlenül attól, hogy a vásárfia iparcikk vagy mezőgazdasági termék. Például ottjártunkkor az újburgonya 75-80, a vető 50 kopijka/kg, a káposzta 1 hr/kg, az uborka 2 hr/kg, a paradicsom 8 hr/kg, a karfiol 3 hr/kg, a szamóca 4 hr/kg volt Nagydobronyban, de kapható hétféle kenyér, háztartási eszközök, elektromos cikkek, szerszámok, kerékpárok, egyszóval minden, amire csak szükségünk lehet a hétköznapokban.

A vásártér ugyanakkor ma már igencsak szűkös, sok a stand és a vásárló, bővítésre viszont nincs lehetőség. Parkolóhely híján az autók a főút két oldalán állnak, zavarják a közlekedést, és akkor még nem is beszéltünk a megnövekedett gyalogosforgalomról. A kulturáltabb kereskedés érdekében az árusok is azt szeretnék, ha pénzükért vezetékes víz, illemhely, parkoló is biztosítva volna.

Kérdésünkre Szilvási Zoltán polgármester elmondta, hogy az engedélyeztetés fázisában vannak az építési tervei egy a jelenlegi piac mellett, az egykori, soha be nem fejezett kultúrház helyén építendő bevásárlóközpontnak, illetve egy patkó alakú üzletsornak, amelyben szolgáltatóegységek is helyet kapnának majd, pl. fogorvosi rendelő. Az új "piacon" 50 ár nagyságú területen helyezhetnék el mobil bódéikat azok az árusok, akik már most is ebből élnek. Az új létesítmény az ígéretek szerint nyugati színvonalú lesz, a köztereit parkosítják, elegendő parkolóhely áll majd az autóval érkező vásárlók rendelkezésére. Kérdésemre, hogy van-e erre a nagy beruházásra igény Nagydobronyban, Szilvási Zoltán elmondta: "Kizárólag magántőkéből épülnek az új létesítmények, s ez a biztosítéka annak, hogy van rá igény. Ellenkező esetben a vállalkozók nem fektetnék be a pénzüket. Tény, hogy Nagydobrony fejlődik: benzinkút, autómosó és cukrászda építését is megkezdik a közeljövőben a község területén."

Badó Zsolt