Feloszlatták az ösztöndíjtanácsot

Tizenöten kaptak állami ösztöndíjat

2004. július 2., 10:00 , 181. szám

Június 25-én tartotta soros és eddigi összetételében egyben utolsó ülését a Kárpátaljai Magyar Felsőoktatási és Ösztöndíjtanács (KMFÖT). A testület beregszászi ülésén határozott azon hallgatók személyéről, akik felvételt nyertek a Balassi Bálint Intézet (BBI) szeptemberben induló egyéves előkészítő képzésére.

A Balassi Bálint Intézet a 2004-2005-ös tanévre 56 szakirányban hirdetett felvételt "magyarországi felsőoktatási tanulmányokra előkészítő képzésére" a szülőföldjükön érettségizett, ukrán állampolgárságú, magyar nemzetiségű diákok részére. A pályázat lebonyolítója a beregszászi Agora Iroda volt. A BBI tanárai június 24-én fogadták a felvételi vizsgákat Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

A felvételin idén 27 választott szakirányban, 72 pályázóból 66 diák jelent meg és tett írásbeli felvételi vizsgát. Öt diáknak sikerült legalább egy tantárgyból 100%-os vizsgaeredményt elérnie, és akadt egy olyan felvételiző is, aki mindkét választott vizsgán 100%-os eredményt produkált.

A vizsgákon sikerrel megfelelt diákok közül idén is tizenöten nyerhettek felvételt a Balassi Bálint Intézetbe és kaphattak magyar állami ösztöndíjat az ottani egyéves előkészítő képzés, illetve sikeres felvételi esetén, egyetemi tanulmányaik idejére.

A BBI-ösztöndíjak odaítéléséről június 25-én döntött a KMFÖT, melynek munkájában részt vettek a Magyar Köztársaság Oktatási Minisztériumának Határon Túli Magyarok Főosztálya és a Balassi Bálint Intézet illetékes képviselői is.

Az ülésen bejelentették, hogy az Oktatási Minisztérium Határon Túli Magyarok Főosztálya feloszlatja a magyar állami ösztöndíjak odaítélésére hivatott Kárpátaljai Magyar Felsőoktatási és Ösztöndíjtanácsot, és a jövőben két grémiumot – külön felsőoktatási és külön ösztöndíjtanácsot – hoz létre.

-nagy-