Hogyan hat a méhek mérge a szervezetünkre? – 2.

Házunk tája

2004. július 2., 10:00 , 181. szám

Egy méhcsípéskor a szervezetbe 0,4 mg méreg kerül. Ez a mennyiség elég ahhoz, hogy a csípés helyén fajdalom lépjen fel és feldagadjon. Egy időben a helyi reakcióval jelentkezhet gyengeség, fulladás, eszméletvesztés és a bőrön kiütések. Ezek a szimptómák a szúrás után 5-15 perc múlva jelenhetnek meg, és napokig tarthatnak.

Ha az embert egyidejűleg 100-200 méh csípi meg, az súlyos következményekkel járhat. Ezek a csípések előidézhetnek eszméletvesztést, hányingert, nyálfolyást, erős izzadást, később hányást, hasmenést, csökkenhet a vérnyomás, besűrűsödik a vér, emelkedik a test hőmérséklete. Egyidejű 500 méhcsípés egy egészséges ember halálát okozhatja, mivel a légzőközpont megbénul, és az ember megfulladhat.

Segélynyújtás méhcsípés esetén

1. Távolítsuk el a méhfullánkot a szúrás helyéről, ezt ajánlatos késsel, zsilettel vagy körömmel kikaparni. Semmi esetre sem kell a fullánkot megfogni két ujjal és megpróbálni kihúzni, mert az ujjunkkal megszoríthatjuk a fullánkon lévő méregmirigyet és bepumpáljuk annak mérgét a szúrásba.

2. A szúrás helyét le kell mosni szesszel, legyen az etil-alkohol vagy szalmiákszesz, esetleg úgynevezett kálium-permanganátos oldat vagy víz. Jót tesz a sebeknek, ha a szúrás helyét bedörzsöljük a petrezselyem zöldjének, hagymának, lapulevélnek (Plantago major L.), félbevágott burgonyának a levével vagy egy megnedvesített Validol tablettával.

3. A szúrás helyét – váltogatva a hideg és meleg borogatást – kenjük be krémmel, melynek összetétele a következő: vazelin, szesz és a kalendula (Calendula officinalis L.) 10%-os oldata.

4. Több méhcsípés esetén a fentebb említett segélynyújtáson kívül a sérült kaphat gyógyszert, szívcseppet. Sok folyadékot kell fogyasztani, mint pl.: tejet, kefirt, erős teát, kávét, méz és víz 10 százalékos keverékét C-vitaminnal. A méhészek többsége népi gyógymódként méhcsípés általi mérgezés esetén a következő összetételű folyadékot ajánlja: etil-alkohol (pálinka) 200 gr és aszkorbinsav (C -vitamin) 0,25 gr egy liter főtt vízben feloldva. Ebből a keverékből kell fogyasztani 3 óránként egy pohárral (250 gr). Ezzel a "koktéllal" azonban nem szabad visszaélni, mert az alkohol negatívan hat a központi idegrendszerre és a szív munkájára.

5. A súlyos eseteknél azonnal hívjunk orvost, vagy a beteget sürgősen szállítsuk kórházba.

Nagy Ferenc