Csetfalva: A tenger is cseppekből tevődik össze

Családtípusú gyermekotthon nyílt Csetfalván

2004. július 9., 10:00 , 182. szám

A Sámuel és az AK–Ukrajna Alapítványok közreműködésével és a Beregszászi Járási Adminisztráció támogatásával Csetfalván július 1-jétől szerető családban élhet két kisfiú, akik korábban a beregszászi járási kórház lakói voltak.

A Beregszászi járás első családtípusú gyermekotthonának megnyitóján ünnepélyesen bejelentették, hogy Baraté Viktor és Andrea családja két kisfiuk, Viktor és Ádám, valamint kislányuk, Mónika mellett most a hároméves Bélával és a másfél éves Gézával immár héttagúvá gyarapodott.

Orbán Sándor, Csetfalva lelkipásztora így biztatta a Baratej házaspárt: "Az Úr minket vigyázókká tesz az ő szolgálatát teljesíteni úgy, hogy a jövő nemzedéket még jobban meg tudjuk erősíteni."

A jelenlévő lelkészeket, a gyermekek családba juttatását elősegítő alapítványok kuratóriumi tagjait és nem utolsósorban az otthon lakóit Taracközi Ferenc, a Sámuel Alapítvány elnöke köszöntötte. Mint kifejtette, alapítványuk azt tűzte ki célul, hogy felelősséget ébresszen az emberekben, s rámutasson, környezetünkben nagyon sok az olyan gyermek, akikről lemondtak, akiket sorsukra hagytak. "A feladat az, hogy számukra kitárt karokká váljunk" – mondta. A tiszapéterfalvai Severa házaspár néhány évvel ezelőtt úttörőként vállalta az alapítványok közreműködésével és támogatásával ezt a nemes feladatot, s hogy most követte őket a Baraté házaspár, abban Isten csodálatos munkáját fedezhetjük fel, hangsúlyozta a szónok. Mint mondta, "elriasztó az a tény, hogy Kárpátalján több ezer gyermek nő fel különböző gyermekotthonokban. Ez a két családtípusú gyermekotthon csak csepp a tengerben, de a tenger is cseppekből tevődik össze."

Valkóczné Ruszinka Éva, az AK–Ukrajna alkuratóriumi elnöke olvasta fel azt a levelet, amelyben az alapítvány holland tagjai erőt és kitartást kívánnak a Baraté házaspárnak az előttük álló nagy feladathoz, valamint az alapítvány nevében kerti játékokat ajánlottak fel a gyerekek számára.

Amennyiben minden a tervek szerint halad, az elkövetkezendő hónapokban a család további három kis taggal bővül majd.

Ferenczi Katalin