Szelmenc: Egyesül a kettévágott falu?

Határátkelő nyílik Szelmencen

2004. július 9., 10:00 , 182. szám

Az amerikai kongreszszus mellett működő magyar lobbiszervezet múlt héten közleményben üdvözölte Szlovákia és Ukrajna döntését, hogy határátkelő nyílik a magyarlakta Szelmencet 60 éve kettévágó államhatáron - jelentette az MTI.

A Magyar-Amerikai Kongresszusi Kapcsolatok Központjának (CHACR) nevezett lobbiszervezet tájékoztatása szerint a szlovák-ukrán kormányközi bizottságnak a szlovákiai Nagymihályban június 14-én megtartott ülésén a felek megegyeztek abban, hogy Nagyszelmenc és Kisszelmenc között egy éven belül határátkelőt nyitnak.

A tárgyaláson Szlovákiát Martin Pado belügyi államtitkár, Ukrajnát Volodimir Perszin gazdasági és európai integrációs miniszterhelyettes képviselte, továbbá részt vett az ülésen Tóth Lajos, a szlovákiai Nagyszelmenc, illetve Illár József, az ukrajnai Kisszelmenc polgármestere is.

Nagy Sándor Andrásnak, a CHACR elnökének tudomása szerint a közös bizottság július 14-ig ismét összeül, és már a technikai feltételek kialakításáról fog tárgyalni. Várhatóan gyalogos nemzetközi határátkelő nyílik, és a II. világháború végén kettészakított falu lakóinak a vízumért sem kell majd fizetniük. Az átkelő ügye szóba került Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök minapi kijevi tárgyalásain is.

Az egy éve alakult washingtoni magyar lobbiszervezet kezdeményezésére amerikai kongresszusi képviselők márciusban a határátkelő megnyitását kérték a szlovák kormányfőhöz és az ukrán elnökhöz intézett levelükben. Az amerikai képviselőház emberi jogi frakciója április 21-én meghallgatást tartott a határátkelő ügyében, amelyen részt vett Nagyszelmenc és Kisszelmenc polgármestere is - emlékeztet az MTI.