Tovább drágult a D-típusú vízum

A matricaátvezetésért is fizetni kell

2004. július 9., 10:00 , 182. szám

Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyarországra utazóknak május végétől ismét fizetniük kell a D-típusú, hosszabb magyarországi tartózkodásra jogosító - tanulmányi, munkavállalói, gyógykezelési és egyéb - vízumokért. Július 1-jétől a vízum térítési díja tovább nőtt: mostantól 50 euróba kerül (kb. 325 hrivnya).

További változás, hogy júliustól a vízummatricák átvezetése is térítésköteles. Ha tehát valakinek betelt/lejárt az útlevele, az abban lévő még érvényes D-típusú vízumot 25 euró fejében vezetik át az új úti okmányba a konzulátuson.

Fontos tudnivaló, hogy bevezettek egy új vízumkategóriát. Az úgynevezett szezonális munkavállalási vízummal évi maximum 150 nap tölthető Magyarországon. Az igényléshez szükség van az illetékes magyarországi munkaügyi hivatal engedélyére, ám a vízumot az ungvári magyar főkonzulátus adja ki saját hatáskörben. Az elbírálási idő 5 munkanap, a vízum díja 30 euró.

Az utóbbi hetekben jelentősen megnőtt a vízumigénylők száma, az ungvári ügyfélszolgálati irodába például ismét 500-600 igénylés érkezik naponta.

"A növekedés elsősorban a csoportos vízumigénylésekre vonatkozik, a nyárra való tekintettel sok gyerek-, illetve turistacsoport utazik Magyarországra. A megélénkült forgalom ellenére sikerült négy napra csökkenteni a vízumkiadás idejét. Aki tehát hétfőn benyújtja igénylését, pénteken meg is kapja a vízumot. A nemzeti vízum tekintetében nincs változás. Lehetséges, hogy a jövőben új vízumkérdőívet vezetnek be, ennek tartalma azonban egyelőre nem ismeretes" - tájékoztatta a Kárpátalját Viski János, a magyar főkonzulátus ungvári ügyfélszolgálati irodájának vezető konzulja.

A beregszászi ügyfélszolgálati iroda jelenleg napi 200-300 vízumigénylést fogad. "Nőtt a nemzeti vízumot igénylők száma, illetve nagy az érdeklődés a szezonális munkavállalási vízum iránt is. A tanulmányi vízumigénylés egyelőre nem tömeges, a legtöbben várhatóan csak az utolsó pillanatban, azaz szeptember-október folyamán nyújtják be igénylésüket" - mondja Kállay László beregszászi konzul.

Több olvasónk kérdezi: meg lehet-e hosszabbítani a tanulmányi vízumot? "A szabályos eljárás szerint a tanulmányi célú tartózkodási vízummal rendelkező személynek tartózkodási engedélyért kell folyamodnia az illetékes magyarországi idegenrendészeti hatósághoz, legkésőbb a jogszerű tartózkodás megszűnése előtt 15 nappal - szolgál magyarázattal Kállay László konzul. - Akinek van ilyen célú tartózkodási engedélye, annak a magyarországi hatóságok évente meghoszszabbítják a tartós tartózkodásra jogosító engedélyét. A gyakorlatban azonban sokan nem követik a hivatalos eljárást, hanem minden évben újra és újra tanulmányi vízumot igényelnek. Most, hogy ismét fizetni kell a tanulmányi célú D-típusú vízumért, az összköltséget tekintve érdemesebb kiváltani a tartózkodási engedélyt. Amennyiben a tanulmányi vízum érvényessége lejárt, nincs mód annak meghosszabbítására, ilyenkor újat kell igényelni".

-nagy-