10%-os árnövekedés a határövezetben

Hol drágult, hol olcsóbb lett a megélhetés

2004. július 16., 10:00 , 183. szám

A májusi árrobbanást követően júniusban Kárpátalja-szerte stabilizálódtak az üzemanyagárak, bár meglehetősen magas szinten. Az alapvető élelmiszerek árában enyhe csökkenés következett be, a határ menti településeken ugyanakkor általános árnövekedés tapasztalható, amit hivatalosan is legalább 10%-ra becsülnek.

Üzemanyag

A gázolaj literenkénti ára a hónap elején még 2,20 hrivnya volt, míg mára 2,10 hrivnyás szinten stabilizálódott, s egyes kutaknál július elején már "csak" 2,05 hrivnyát kértek érte.

A 80-as oktánszámú benzin literének ára 2,10-ről 2,05 hrivnyára, a 92-es oktánszámúé pedig 10 kopijkával, 2,70 hrivnyára csökkent. A kormány által a dílerekre gyakorolt nyomás és az árcsökkentésről létrejött megegyezés következtében a 95-ös és a 98-as oktánszámú benzin ára csökkent a legnagyobb mértékben: az előbbi literenkénti átlagára a megyében 3,30-ról 2,90-re, az utóbbié 3,70-ről 3,30-ra esett vissza. Az utóbbi napokban ugyanakkor számos benzinkúton hiányzott a legmagasabb oktánszámú benzin, vélhetően azért, mivel a nyomott áron történő értékesítés ráfizetést jelent a forgalmazóknak. Viktor Pehnyo, a megyei árfelügyelet vezetője szerint egy-két hónap múlva az üzemanyagárak további 10-15%-os csökkenése várható, miután Ukrajna megegyezett Oroszországgal az áruforgalmi adó csökkentéséről.

Utazás

A májusi üzemanyagár-robbanás hatására egyes kárpátaljai városközi buszjáratokon a menetjegyárak 30-40%-kal is növekedtek, majd az üzemanyagárak csökkenésével, illetve a megyei monopóliumellenes bizottság vizsgálatai nyomán mára hellyel-közzel a korábbi szintre estek vissza.

Élelmiszer

Júniusban gyakorlatilag nem változtak a kenyérárak. Csökkent viszont a liszt ára; a nagyszőlősi piacon jelenleg 2 hr kilója, ugyanakkor némelyik beregszászi kisábécében akár 2,60-at is elkérnek érte. A megyei árfelügyelet vezetője szerint a liszt esetében további 5-6 kopijkás árcsökkenés várható, így előreláthatóan július végére a kenyérárak is csökkenhetnek 5-10 kopijkával.

A cukor kilogrammonkénti ára jelenleg a 2,80-3,10 hrivnyás ársávban mozog, ami megfelel a májusi áraknak (júniusban átlagosan 3-3,40 hrivnya volt kilója).

Drágult a tojás. Júniusban átlagosan 28-30 kopijkába került darabja, július első hetében viszont 33-35 kopijkára növekedett az ára.

A sertéshús kilogrammonkénti ára júniusban a piacokon 15-23 hr között ingadozott azok után, hogy májusban esetenként még 14 hrivnyáért is lehetett kapni. A marhahús kezdő ára nem változott (12 hr), a színhúsért viszont valamivel kevesebbet kell fizetnünk, ára 19-ről 17 hrivnyára csökkent.

A házi tejnél a szokásos nyári árcsökkenés tapasztalható, jelenleg 1-1,35 hr literje (májusban 1,25-1,50 hr volt), az üzletekben értékesített tartósított tej ára ugyanakkor változatlan, átlagosan 1,85 hr/l.

Határsáv

A fentiekben kimutatott árcsökkenési tendencia azonban nem érvényesül a megye határ menti településein, ami feltehetően a tavasztól megélénkült külföldi bevásárlóturizmus "hozadéka". Az Ungvár, Beregszász, Nagyszőlős üzleteit és piacait ellepő külföldiek, jobbára magyar állampolgárok által "produkált" rendkívüli keresletnövekedés természetesen(?!) az árakat is megemelte.

Viktor Pehnyo a Kárpátaljának nyilatkozva elmondta, a kereskedelem fejlődése szempontjából örvendetes a hirtelen jött keresletnövekedés, a gyenge fizetőképességű helyi lakosságot azonban a legkisebb árnövekedés is érzékenyen érinti. A megyei árfelügyelet előzetes, nem végleges számításai szerint az utóbbi 2-2,5 hónap során a fenti konjunktúra-változás legalább 10%-os árnövekedéshez vezetett.

Baráth József