Megtalálták Kárpátalja első őskőkori művészeti alkotását?

Őskőkori leletek Nagymuzsaly közelében

2004. július 16., 10:00 , 183. szám

Idén rendkívüli leletek tették emlékezetessé a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elsőéves történelem szakos hallgatóinak hagyományos nyári régészeti terepgyakorlatát. A Muzsaly környéki terepbejárás közben ugyanis a dr. Kobály József által vezetett diákok őskőkori emlékekre bukkantak.

A szóban forgó leletek egy mindössze 10x10 méteres területen koncentrálódnak, s egy valaha létezett őskőkori településre vagy műhelyre engednek következtetni.

– A több mint 170 feltárt tárgy mintegy 70-80 centiméteres mélységből került elő, s arra utal, hogy itt őskőkori emberek éltek, akik megmunkálták a követ, szerszámokat készítettek belőle – mondta el lapunknak dr. Kobály József. – A kőszerszámok formája és megmunkálási technikája arra utal, hogy a lelőhely mintegy 25-30 ezer éves lehet, vagyis az itt fellelt tárgyak a legkorábbi ismert modern ember kőszerszámaihoz tartoznak. Ma már tudjuk, hogy az első modern emberek Afrikából érkeztek Európába, körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt. A Nagymuzsaly környéki lelőhely tehát arra utal, hogy Kárpátalján már nagyon korán megjelent a crô-magnoni ember.

Figyelemre méltó, vélik a szakemberek, hogy az egyik legismertebb kárpátaljai őskőkori lelőhelyet a mostani leletegyüttestől nem messze, a beregszászi Kishegyen fedezték fel.

– Érdekes, hogy a kishegyi és a most feltárt szerszámokat ugyanabból a kőzetből készítették, a riolit tufából, ami gyakori ezen a vidéken – mutat rá dr. Kobály József. – Ez a kőzet nem a legalkalmasabb anyag ugyan a kőszerszámok készítésére, de a jelek szerint az őskőkori ember mégis kedvelte. A fellelt szerszámok különböző színárnyalatúak a szürkétől egészen a liláig, tehát nincs kizárva, hogy az esztétikum jelentős szerepet játszott abban, hogy pont ezt a kőzetet választották alapanyagul.

A most fellelt tárgyak egyike, melyet az ásatók kezdetben egyszerű kőszerszámnak véltek, kuriózumszámba megy. A megmunkált kődarab egy állat (ló?) fejét ábrázolja, olyan megmunkálási felülettel, amely funkcionálisan nem illik oda.

– A megmunkálás kidomborítja az állat fejének fülrészét, és a metszeten található színes ábrázolás is állatfejre hasonlít, így nincs kizárva, hogy tulajdonképpen egy művészeti tárgyat találtunk – véli dr. Kobály József. – Ha előzetes feltevésünk beigazolódna, ez lenne az első Kárpátalján előkerült őskőkori művészeti tárgy.

Váradi Natália