Nyaralás itthon: "Ha végre itt a nyár ... az ember strandra jár"

2004. július 16., 10:00 , 183. szám

Ha nyár, akkor pihenés, s ha másként nem megy, legalább itthon, a hétvégén, valahol a szabadban. Ilyentájt a legelfoglaltabb ember is talál egy-két szabad hétvégét, amikor családjával, barátaival kirándulni megy, hogy végre friss levegőt szívjon, szép tájakat lásson és élvezze a nyári napot, a szabadvízi fürdőzést.

A legtöbb baráti körnek rendszerint megvannak a megszokott kirándulóhelyei, ahol ismerős a víz, van alkalmas sátorozóhely, esetleg jó konyhájú, hideg sört mérő kocsma működik a közelben. Aki azonban szeretne valami újat kipróbálni, annak érdemes feltérképezni a lehetőségeket és a lehető legtöbbet "kihozni" a hétvégés mini-nyaralásokból.

Aki hegyi levegőre, erdőre, csendre vágyik, annak idén érdemes megérdeklődni a Volóci, Ökörmezői járásokban működő turistatelepek árajánlatait, egy részük ugyanis idén kevesebb állami megrendelést kapott nyári gyermeküdültetésre, így szinte egész idényben rendelkeznek szabad szálláshelyekkel.

"A volóci járási Plaj turistatelepen például egy kétszemélyes luxusszoba ára 90 hr/nap/fő (szállás, napi négyszeri étkezés, kirándulások), egy 3-4 személyes, emeleti szálláshely viszont csak 40-50 hr/fő (étkezéssel együtt). Egy kétkeresős család részére ez még viszonylag elérhető árszint, szemben a kárpátaljai gyógyüdülők többségének áraival. Egy 24 napos szanatóriumi beutaló ára személyenként átlagosan 1600 hr, ha ezt ketten megosztják (12-12 nap), akkor is 800 hr, amit már kevesebben tudnak megfizetni" – mondja Natalia Saban, a megyei turisztikai, üdültetési és rekreációs főosztály főosztályvezető-helyettese.

Aki vízpartra vágyik, rendszerint alkalmas folyó- vagy tópartot igyekszik találni, bár keresni könnyebb, mint találni. Ma már sok helyütt működik kisebb-nagyobb vízparti resti, kávézó-saslikozó, ám itt rendszerint nyaralókból is sok van, esetenként már-már riasztó a zsúfoltság. Szintén általánosnak mondható, hogy a méregdrága enni-innivalón kívül a vízpartok, pontosabban a szolgáltatók nemigen nyújtanak egyebet a pihenőknek, nincs illemhely, zuhanyozó, őrzött parkoló, ivóvíz, csónakos vízi mentő stb.

Sajnálatos módon egyelőre gyakorlatilag nem létezik Kárpátalján kiépített strand, így mindenki ott csobban vízbe, ahol éppen szabad vízfelületet lát. Ezért évről évre nő a balesetek száma, s nagy részük halálos kimenetelű. A hatóságok idén több helyen tiltó táblák kihelyezésével igyekeznek távol tartani a veszélyes vizektől a fürdőzőket, mindenekelőtt a gyakorta felelőtlenül viselkedő fiatalokat.

A turisztikai, üdültetési és rekreációs főosztály ajánlása szerint, aki a vízpartot kedveli, annak érdemes ellátogatni az ungvári járási Andrijivka (Andrásháza) közelében létesített üdülőövezetbe, ahol évek óta jelentős infrastrukturális fejlesztésekre kerül sor. Itt lehet csónakázni, fürödni, vízibiciklizni, sőt lovagolni is. 2004-től a nagyszőlősi járási Vinnyicski üdülőövezet is bekerült az állami rekreációs programba, így ott szintén megindult a fejlesztés.

A Huszti járásban a Saján környéki halastavak csábítják a pihenni vágyókat, ahol horgászni, csónakázni lehet, de szívesen látják a sátorozókat is. Igaz, a magánosított partrészeken már csak bérleti díj ellenében lehet sátrat verni. Aki rendelkezik személygépkocsival, az Visken, a falusi turizmus keretében vendégeket váró portákon is találhat szállást, és innen mindössze 8 km az út Sajánig.

Sajnálatos módon Kárpátalja unikális termálvizeinek hasznosítása egyelőre igen alacsony fokú. Jó hír, hogy a beregszászi járási Mezőkaszony melletti ún. Sóstó iránt érdeklődik egy nagybefektető. Egyelőre folynak a tárgyalások, s ha sikerül megállapodásra jutni, a tervek szerint itt nem akármilyen üdülőkomplexum épülhet a termálvízforrás minőségi és korszerű hasznosításával.

Vidékünkön talán az aknaszlatinai bányák sóstavai vonzzák a legtöbb nyaralóvendéget, ahol a nyárközépi "nagyüzem" idején a fürdőzőktől nem látni a vizet. Kávézóból, parti bungalóból, étteremből, alkalmi áruldából is van itt elég (talán még több is a kelleténél). Ugyanakkor hozzáférhető ivóvízcsap, a vízhez, vízbe vezető biztonságos lejáró, illemhely, kulturált módon igénybe vehető zuhanyzó mindeddig nem épült az évek óta óriási forgalmat lebonyolító tóparton (becslések szerint hétvégenként akár 7-8 ezer vendég is megfordul itt).

Újdonság, hogy a tavaktól kicsit távolabb üzemel néhány úszómedence. Ezek rendezett környezetében vannak nyugágyak, napernyők. A medencék vize azonban meglehetősen hideg, így egész napi pancsolásra nem alkalmas.

Popovics Zsuzsanna