Olasz Tímea: Tücsök meséi

2004. július 16., 10:00 , 183. szám

A Tücsök meséi című összeállítás történetei elsősorban a gyerekek számára nyújtanak útmutatást a számukra még oly nehezen érthető világban. Hej-de-tette, Döttöty és társaik az erdő-mező lakóiként szembesülnek az életük nehézségeivel, keresnek kiutat szerzett vagy kapott gondjaikból. Mindeközben pozitív, azaz követendő, vagy épp ellenkezőleg, elkerülendő példaként áll történetük kimenetele a keveset tapasztalt emberpalánták előtt. A mesesorozat kerettörténetében Tücsök, a Pitypangos rét pöttöm hegedűse tesz fel kérdéseket Szentjános Boginak, aki - a rét őreként szerzett - kifogyhatatlannak tűnő tapasztalataival segíti a hangyalányt a "felfoghatatlan" megértésében. Ezek a mesék Tücsök meséi, hiszen nemcsak elmondja őket Bogi, hanem kommentálja is. A történeteket minden esetben megbeszélés követi, így lesz a megértett, befogadott történet Tücsök életének része.

A mesék szereplői akár hús-vér emberek is lehetnének, nagyon emberi módon gondolkodnak, gyermekszinten keresik a megoldásokat, ezért válhat történetük példaértékűvé.

A kötetben megjelenő mesék mindegyike a Kárpátaljai Református Egyházkerület Sion Rádióstúdiójának mese-összeállításában, illetve gyermektáborok esti programjaiban hangzott el, valamennyi esetben a hallgatók elismerésétől övezve.

-jázmin-