XII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem: Az elveszett nemzetpolitika nyomában

2004. július 16., 10:00 , 183. szám

A demokrácia, a magyar nemzetpolitika és az anyaország eu-integrációja, a média és gazdaság kérdései szerepeltek a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem idei programjában, melyet ez alkalommal Felsőszinevéren rendezett meg a magyarországi Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ).

Ukrajna továbbra is jelentős demokrácia-deficittel küszködik, melyet ugyancsak érzékletesen demonstrált a munkácsi polgármester-választás, valamint azok a legutóbbi események, melyek az őszi elnökválasztás előkészületeit kísérik – állapították meg előadásukban Deutsch Tamás, a Magyar Országgyűlés alelnöke és dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a szabadegyetem első napján, A munkácsi polgármester-választás után – elnökválasztás előtt címmel rendezett vitafórum előadói.

Az elnökválasztási küzdelem két reális esélyese Viktor Juscsenko, az ellenzéki Mi Ukrajnánk tömörülés vezetője, illetve Viktor Janukovics jelenlegi miniszterelnök. Minden bizonnyal köztük dől majd el a küzdelem a választás második fordulójában, ám az úgynevezett "adminreszursz" várható bevetése miatt a hatalompárti jelölt oldalán, a küzdelem kimenetele ma még megjósolhatatlan, bár a közvélemény-kutatások szerint Juscsenko előnye meggyőző – hangoztatta előadásában dr. Brenzovics László. Deutsch Tamás rámutatott: az ukrajnai kérdéskör eddig a kelleténél kevésbé foglalkoztatta az Európai Uniót, ráadásul várhatóan háttérbe szorítja majd azt a novemberi amerikai elnökválasztás is. Ugyanakkor az európai közösség eminens érdeke, hogy Ukrajna közelítsen az elfogadott demokratikus értékekhez, ezért az egész demokratikus világnak oda kell figyelnie az ukrajnai választások tisztaságára.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke előadásában a határon túli magyar kisebbségekkel kapcsolatos félreértések, szándékos félremagyarázások káros hatására hívta fel a figyelmet. Mint hangsúlyozta, a határon túli magyar közösségek problémáinak megoldása szempontjából elsődleges a fogalmak tisztázása, a meglévő problémák néven nevezése.

Az elveszett nemzetpolitika nyomában címmel tartott előadást Németh Zsolt, a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség alelnöke, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki világos nemzetpolitikai célok és stratégia megfogalmazását sürgette a magyar kormány részéről. Németh Zsolt helyzetértékelésében hangsúlyosan kitért a világos kárpátaljai nemzetstratégia kialakításának fontosságára, melynek egyik meghatározó összetevője a politikai képviselet szerepének tisztázása, tekintettel arra, hogy a fennálló politikai képviselet megrendítésén ma "budapesti és ungvári erők dolgoznak". "Tarthatatlan, hogy a magyar kormány – még hogyha szocialista baloldali kormányról van is szó – háborút folytasson bármely határon túli magyar szervezet ellen. Márpedig likvidációs politika zajlik ma az anyaország egyes körei részéről egyes határon túli magyar személyiségek, csoportok, nézetek irányában."

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát ért támadás kapcsán a politikus rámutatott: "A magyar kormánynak az elkövetkező két esztendőben ezen az egy kérdésen keresztül lehet világosan és egyértelműen demonstrálnia, hogy a háború fenntartásában érdekelt-e a KMKSZ-szel és a kárpátaljai magyarsággal, vagy pedig képes arra, hogy valamilyen szintű együttműködést, szolidaritást tudjunk kialakítani a különféle szemléletű, hátterű nemzetpolitikai szereplők között... Ez dönti el, hogy a jövőben Kárpátalján az együttműködés pszichológiai, lelki alapjai helyreállíthatóak lesznek, vagy sem... A főiskola ennek a közösségnek a jövőjét szimbolizálja, s az a támadás, amely most a főiskola ellen koncentrálódik, az ennek a közösségnek a jövője elleni legdurvább támadásnak tekinthető." (Németh Zsolttal készült.)

ntk