Az orvos válaszol: A hőgutáról

2004. július 23., 10:00 , 184. szám

"Mit jelent a hőguta, és mik a tünetei?" - kérdezi egy fiatalember.

Aki válaszol: dr. Bihari Pál ungvári családorvos.

- A hőguta magas hőmérséklet és páratartalom hatására kialakuló kórállapot. Ha a környezet magas hőmérsékletének a napsugárzás a fő forrása, a kórállapotot napszúrásnak nevezik. A hőgutát általában a hosszú órákig tartó, folyamatos hőhatás okozza. A hő okozta kimerültség abban különbözik a hőgutától, hogy a testhőmérséklet normális, vagy csak enyhén emelkedik, a verítékezés erős és folyamatos.

A hőguta alaptünetei: testhőemelkedés, hidegrázás, fejfájás, hányás. A hőguta korai fázisában a beteg zavart vagy eszméletlen, pulzusa szapora, bőre forró, száraz, kipirult. Az elsősegélynyújtásnál a legfontosabb az érintett testének azonnali hűtése. Erre hatásos módszer a jeges vizes fürdő vagy borogatás és a keringést fokozó masszázs. A későbbiekben fontos a beteget hűvös helyen pihentetni, fekvő helyzetben a lábakat megemelni, ami segíti az alacsony vérnyomás normalizálódását.

Az elsősegély után szakorvosi kezelés szükséges, hogy az esetleges keringési zavarokat és agykárosodást elhárítsák. A felgyógyult beteg a későbbiekben érzékenyebb lehet a melegre.

-nagy-