Már semmi sem számít?

2004. július 23., 10:00 , 184. szám

Újabb korszakot nyitott a kárpátaljai médiaháborúban a Kárpáti Igaz Szó (KISZ) múlt szombati számával. Azt megszokhatták az olvasók, hogy a lap meglehetősen szabadon értelmezi a közszolgálatiságot, legutóbb azonban már a nem tetsző tények átszabásával is megpróbálkozott.

Történt, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban reagált Gajdos Istvánnak arra a javaslatára, hogy hozzanak létre egy alapítványt az Ungvári Nemzeti Egyetem történelem karán, illetve a később esetleg más karokon is nyitandó magyar csoportok működtetésére. (Megjegyzendő, hogy a történelem karon sem indul magyar csoport.)

A nyilatkozat, ismertetve a szociáldemokrata képviselő elképzelését, határozottan leszögezte, hogy a KMKSZ elnökségének véleménye szerint a magyar anyanyelvű állampolgárokat is megilleti az a jog, hogy az állam saját intézményein keresztül teljes körűen biztosítsa a népcsoport megmaradásához szükséges oktatási rendszert az óvodától az egyetemig.

Amennyiben ezt nem teszi a magyarság számára szükséges módon, úgy a hiányosságok pótlását önálló magyar intézményekkel kell megoldani és nem az állami oktatás kontrollálhatatlan finanszírozásával. A KMKSZ ezért Gajdos javaslatát úgy értelmezi, hogy az a magyarországi források egy részének a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolától való elvonását s az állami egyetemre történő átirányítását szolgálja, aminek végső célja a Rákóczi főiskola ellehetetlenítése.

A KISZ-nek az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetségben magas funkciókat betöltő újságírói és szerkesztői számára azonban, a jelekből ítélve, nem tetszett, hogy feltárják vezérük kezdeményezésének lényegét, s ezért nemes egyszerűséggel kihúzták a KMKSZ nyilatkozatának nem tetsző részeit, s csupán azt az egyetlen bekezdést tálalták hírként, mely Gajdos elképzeléseit ismerteti, s melynek alapján a gyanútlan olvasó esetleg úgy vélheti, hogy a KMKSZ-nek tulajdonképpen nincs is kifogása a kezdeményezés ellen.

Ezek után nem tanácsolhatok mást, mint hogy ha legközelebb azt olvassák a KISZ-ben, hogy Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke felvételét kérte a szociáldemokrata pártba, kezeljék a hírt fenntartással.

ntk