Hírek

2004. július 30., 10:00 , 185. szám

100 millió euró autóút-fejlesztésre?

Október 19-i ülésén az Európai Rekonstrukciós és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgatótanácsa megvizsgálja egy 100 millió eurós hitelnyújtás lehetőségét a Kijev-Lemberg-Csap (M06) autóút korszerűsítésére. Ez lenne a második jelentős hitel, melyet az út fejlesztésére fordít az EBRD, miután 2000-ben már 75 millió euróval támogatta a szóban forgó útvonal korszerűsítését. A hitelintézethez benyújtott projekt egy 364 kilométeres útszakaszra vonatkozik, mely része az 5-ös európai közlekedési folyosónak

Eddig tizennyolc fulladásos eset

Folyó év első hét havában, július 26-ai adatok szerint 18 személy, köztük 4 gyermek fúlt vízbe a megye nyílt vizein. Összehasonlításként: 2003 első felében 9-en fulladtak vízbe. Mint a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma megyei főosztálya sajtószolgálata közölte, július 22-én a vízimentő-szolgálat munkácsi osztagának búvárjai a Latorca vizéből emeltek ki egy hullát. Szemtanúk elmondása szerint a férfi már reggel a parton sétált, illetve üldögélt, aztán egy idő múlva eltűnt. A járókelők 9 órakor fedezték fel a víz felszínén lebegő testet. Az elmúlt hétvégén azután újabb három holttestet kellett kiemelni a víz mélyéből: Bátyúban egy 10 éves gyermek 9 éves testvérével együtt horgászni ment egy mesterséges halastóra, ám az idősebbik vízbe fúlt, s a búvároknak több mint két órába telt, míg élettelen testét a felszínre hozták.

A Borzsából egy 36 éves benei férfi holttestét kellett kiemelniük a búvároknak. A técsői járási Bedőháza (Bedevlja) közelében található halastóba fúlt egy 36 éves férfi. Nagyszőlős közelében a Tiszában fürdött egy 20 éves helybéli fiatalember. Az ő holttestére azonban az erős sodrás miatt továbbra sem találtak rá a vízi mentők, akik tovább folytatják a keresést.

Baráth József

Részleges kamionstop

Napközbeni kamionstopot rendeltek el a múlt héten Kárpátalja fő közlekedési útjain a nagy melegre való tekintettel. Az intézkedés értelmében a 24 tonnánál nehezebb és 7 tonnát meghaladó tengelynyomású teherjárművek nem közlekedhetnek az állami jelentőségű autóutakon a kijevi idő szerinti 10.00 és 22.00 óra közötti napszakban. A korlátozás nem terjed ki a gyorsan romló árut vagy rendkívüli helyzetek és katasztrófák következményeinek felszámolásánál használt rakományt szállító kamionokra. Hasonló forgalomkorlátozást vezettek be az alacsonyabb rendű járási utakon az egytengelyes rönkszállító gépkocsi-utánfutók használatára.

Csempészett cigaretta

Nagy mennyiségű, csempészésre szánt cigarettát találtak a múlt héten az adómilícia munkatársai és a csapi határőregység katonái az ungvári járási Szalóka mellett, az ukrán-magyar határtól néhány méterre. Az 5,5 ezer doboznyi Prima és Priluki cigarettát a csempészek a mezőn hagyták, miután megneszelték, hogy a nyomukban van a hatóság. A gazdátlan dohányárut, amelyet a Védőzárjegy elnevezésű akció során fedtek fel, elkobozták. Hasonló "leletre" bukkantak a határőrök Nagyberezna környékén, a szlovák határ közelében, ahol a csempészek 4 ezer doboz Boss Classic és Boss Light márkájú cigarettát rejtettek el.

Nagy János