Szekérrel a Vereckei-hágóra

Túrára készülnek Salánkon

2004. július 30., 10:00 , 185. szám

2000 nyarán Levcsenkó Róbert salánki görög katolikus parochus kezdeményezésére egy húszfős, 16 éven felüli fiatalokból álló csapat egyhetes lovasszekértúrán vett részt. Az úti cél Aknaszlatina volt, ahol két napot töltöttek a sóstavaknál. 3 szekér szállította az utazókat, egy pedig a szükséges felszerelést, sátrakat élelmet vitte. A nagy siker ellenére anyagiak hiányában a kezdeményezésnek nem lett folytatása, de idén július 30. és augusztus 8. között a salánki görög katolikus fiatalok másodszor is útra kelhetnek. A cél ezúttal a Vereckei-hágó lesz. Levcsenkó Eleonórát, az út egyik szervezőjét faggattuk az idei túráról.

- Négy éve, habár szekereken utaztunk, éjszakára mindig sátrat vertünk. Amikor az egyik faluban megálltunk, hogy megitassuk a lovakat, a csodálkozó emberek megkérdezték tőlünk, hogy "fehér cigányok" vagyunk-e - eleveníti fel élményeit Eleonóra. - Mindenki nagyon érdekesnek és izgalmasnak találta, hogy autóbusz helyett falusi szekerekkel vágtunk neki az útnak, ezért a következő években is szerettünk volna hasonló sátras-szekeres túrát szervezni, ám eddig sajnos hiányoztak az anyagiak.

Idén az Illyés Közalapítvány jóvoltából azután kb. 30-an ismét útnak indulhatunk. Úti célunk Déda érintésével a Vereckei-hágó lesz, majd Ökörmezőn (Mizshirja) keresztül térünk vissza Salánkra. 5-6 szekér viszi majd a túrázókat, de ezúttal egy teherautó szállítja a felszerelést, élelmet, sátrakat. Az út aktív pihenést biztosít a fiataloknak, ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy megismerjük vidékünket, hisz rengetegen vannak, akik ritkán mozdulnak ki lakóhelyükről. Úgy gondoltuk, mint magyaroknak, legalább egyszer az életben el kell jutnunk a Vereckei-hágóra, és ha közben szülőhelyünket is megismerhetjük, az csak javunkra válhat.

-ferenczi-