Az eső sem szegte kedvét a fiatal biológusoknak

Természetismereti tábor

2004. augusztus 6., 10:00 , 186. szám

Nagydobrony határában idén negyedik alkalommal "vert sátrat" a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett Természetvédelmi és Természetismereti Sátortábor július utolsó hetében. A gyakorlati ismeretszerzés páratlan lehetősége mellett talán a félnomád életmód miatt is népszerű táborba ezúttal minden korábbinál több, összesen kilencvenhárom általános iskolás gyermek jelentkezett.

A fiatalokra 21 felnőtt – főiskolai, középiskolai tanár, főiskolai és egyetemi hallgató – felügyelt, s szervezett számukra változatos programokat. A táborhely lakósátrainak, illetve egy nagyméretű, közösségi sátornak egy erdőszéli tanya szilváskertje adott "otthont".

A biológia iránt érdeklődő gyerekek kilenc csoportban négyféle természeti élőhelyet vizsgáltak: puhafájú és keményfájú ligeterdőt, gyertyános-tölgyes, valamint vizes élőhelyet. A terepgyakorlatokon a fiatalok behatóan tanulmányozhatták a vidék élővilágát, amiről szakszerű terepnaplót is vezettek.

A szakfoglalkozások mellett kézműves foglalkozások – agyagozás, gyurmázás, papírhajtogatás –, valamint sportversenyek töltötték ki a táborban töltött napokat. Ugyancsak tábori feladat volt csoportonként egy-egy nagyméretű plakát megfestése is, aminek egy Wass Albert-mese szolgált témául.

Badó Zsolt