2004. augusztus 13.

2004. augusztus 13., 10:00 , 187. szám

"Legyetek erősek és bátrak, ne féljetek és ne rettegjetek tőlük, mert maga az Úr, a te Istened megy veled, nem hagy el téged és nem marad el tőled" 5 Mózes 31,6.

Izrael életében egy kritikus ponton hangzik el ez az ígéret. Véget ér a 40 évi vándorlás, véget ér a hosszú út az ígéret földje felé, és most ott állnak, hogy meghódítsák azt. Ugyanakkor nagyon sok akadály is gördül elébük: a megígért földet idegen és erős nemzetek lakják, ők pedig kevesen vannak és bátortalanok.

Mózes, aki eddig vezette őket, Isten elleni vétke miatt (hitetlenkedése a vízfakasztásnál) már nem mehet tovább velük. Az ő ideje itt lejárt. Isten népe azonban nem marad magára. Józsué személyében új vezetőt kap és vele együtt sokkal hatalmasabb ígéretet, az Úr bátorítását és hűségének megerősítését. " Legyetek erősek és bátrak... mert maga az Úr ... megy veled..." Ez már valóban olyan erő és ígéret, amivel lehet és kell is tovább indulni. Ez az ígéret mindazoknak szól, akik valóban az ígéret földje felé tartanak, amit meg is ígért nekünk az Isten az Ő Fiának, Krisztus váltságáért. Jézus pedig így bátorítja tanítványait: " Az én Atyámnak házában sok lakóhely van; ha pedig nem volna, megmondtam volna néktek. Elmegyek, hogy helyet készítsek néktek. És ha majd elmegyek és helyet készítek néktek, ismét eljövök és magamhoz veszlek titeket; hogy a hol én vagyok, ti is ott legyetek." Ján. 14.2,3.

Legyen ez az ige számunkra is bátorítás, a mindennapok terhe mellett, hiszen a mi életünk is ilyen út az ígéret földje - a mennyei Jeruzsálem felé, amelyet mindazok örökölnek, akik már ma hisznek Őbenne. Hiszen aki csak él, hisz Őbenne, nem hal meg, hanem átment a halálból az életbe.

Estók István