Apáról fiúra száll a "Bikini-őrület"

Bikini-koncert az Arénában

2004. augusztus 13., 10:00 , 187. szám

Immár több mint két évtizede, hogy egy közös zuglói focizást követően Nagy Feró Beatrice-frontember és Németh Alajos basszusgitáros arról beszélgetett: hasonlóan gondolkodnak a világról és a muzsikáról. Hamarosan már közösen zenéltek és létrehozták a Bikini együttest. Az évek során cserélődtek a tagok, a formáció azonban maradt, és számos lemeze lett sikeres. Néhány "örök" slágerük – Közeli helyeken, Adj helyet magad mellett, Fagylalt, Nehéz a dolga a katonának, Részegen ki visz majd haza – a mai fiatalok körében is közkedvelt.

Augusztus 8-án, vasárnap a Bikini története során először koncertezett Kárpátalján. Az együttes az idei Aréna Fesztivál záró estjének sztárvendégeként szórakoztatta a kárpátaljai fiatalokat.

– Először jártok ezen a vidéken. Van ennek valami különös jelentősége a számotokra? – kérdeztük az együttes alapító tagját, Németh Alajos baszszusgitárost.

– Több éve készültünk Kárpátaljára, most végre sikerült a dolog. Úgy érzem, fantasztikus szeretet ölel itt át bennünket, olyan a hangulat, mint 1989-ben Temesváron. Az ilyenfajta találkozásokat semmi sem pótolja. Itt és most azoknak az embereknek zenélünk, akik azt igazán megérdemlik. Ilyenkor érzi az ember, hogy ha újra kezdené az életét, akkor is ugyanezt csinálná, ugyanígy.

– A Bikini dalszövegeiben egykoron bújtatott üzenetek rejlettek a cenzúra miatt. Mi a "mondanivalótok" ma?

– Valóban, volt időszak, amikor kódolni kellett az üzeneteinket, különben meg sem jelenhettek volna lemezeink. Ma másfajta értelemben "rejtjelezünk", a Bikini legújabb lemeze az Angyali üdvözlet címet viseli, és az összefogást, az elfogadást, az egymás iránti szeretetet hirdeti. Gyakorlatilag tehát ugyanazt, mint húsz évvel ezelőtt, csak másként.

– A rendszerváltás előtt népszerű együttesek közül ma már nagyon kevés él. A "nagyöreg" Bikini meddig marad együtt?

– Amíg igény van rá, addig mindenféleképpen tesszük a dolgunkat. A koncertjeinken fiatal tizenévesek is velünk éneklik dalainkat, ami azt jelzi, hogy őket is megérinti, érdekli ez a dolog. Mondhatni, apáról fiúra száll a "Bikini-őrület". Ma már szinte népdalként éneklik a 10-15 éves Bikini-dalokat, melyek gondolatait, hangulatait generációk adják át egymásnak. Mi a titok? A mai ember is nyitott az őszinteségre, a jó zenére. Mindenki szívének-lelkének kell valami, ami segít megtalálni önmagunkat, helyünket ebben a világban. Ez mindenütt nehéz, otthon is, itt is. Egy példa: a politika szétválasztja az embereket, a zene összehozza őket. Erre pedig nagy szükség van, különösen ma. Az élő zene varázsa ma is megfogja az embereket, és manapság egyre kevesebb együttes játszik élőben. Mi ezen kevesek közé tartozunk.

– A hírek szerint hamarosan egy nagyobb koncertre invitáljátok a Bikini-rajongókat...

– Igen, 2005. május 28-án a budapesti Kisstadionban tartunk egy nagyszabású, ún. életműkoncertet. Ezt megelőzően megjelenik az új lemezünk egyik dalához készült videoklip, majd egy DVD-válogatás is. Ez utóbbi a Bikini elmúlt 23 évét igyekszik felölelni és válogatásszerűen megörökíteni.

– Mit üzentek a helyi Bikini-rajongóknak?

– Igazából nem szeretek üzenni. Csak annyit mondanék, hogy a Kárpátalján élők nyissák ki jól a szemüket és szívüket, mert egyszer szükség lehet arra, hogy jól, tisztán lássanak.

-lia-

A Bikini együttes tagjai:

D. Nagy Lajos – ének, vokál

Németh Alajos – basszusgitár, szintetizátor, programok

Mihalik Viktor – dob

Makovics Dénes – szaxofon, fuvola

Bördény Szabolcs – szintetizátor