Augusztustól emelkedtek a nyugdíjak

Plusz 30 hrivnya a nyugdíjasoknak

2004. augusztus 13., 10:00 , 187. szám

Jól kezdődött az augusztus a nyugdíjasoknak, miután elsejétől emelkedett az öregségi kisnyugdíjak összege.

Az emelés azokat érinti, akik Az általánosan kötelező állami nyugdíjbiztosításról szóló törvény alapján jogosultak öregségi nyugdíjra, és az nem haladja meg a 284,69 hrivnyát.

Az emelés mértéke maximum 30 hrivnya lehet. Aki tehát korábban 123 hrivnya nyugdíjat kapott (leszámítva az egyéb járulékokat), annak most 153 hr jár. Ha valaki a nyugdíj alapösszege mellett egyéb járulékokra is jogosult, annak is jár emelés, ám nyugdíja összességében nem haladhatja meg a már említett 284,69 hrivnyát. Akinek tehát eddig 280 hrivnya volt a nyugdíja (alapnyugdíj + valamely egyéb járulék), az augusztustól csak 4,6 hrivnyával kap többet.

A mostani emelés 6,9 millió hrivnyás pluszkiadást jelent a megyei nyugdíjalapnak, amely júliusban 45,5 millió hrivnyát fizetett ki nyugdíjakra, augusztusban pedig 52,5 milliót fog átutalni. A járulékemelés megyeszerte több mint 200 ezer nyugdíjast érint, ami az arányokat tekintve az öregségi nyugdíjak 80%-át jelenti - tájékoztat Anasztázia Péntek, a megyei nyugdíjalap vezetője.

Arra vonatkozóan, hogy szeptembertől várható-e újabb nyugdíjemelés - amint az az elnökválasztási kampányra való tekintettel gyakorta elhangzik politikusok részéről -, a megyei nyugdíjalapnál úgy tájékoztattak, egyelőre nem rendelkeznek erre vonatkozó információval. Anasztázia Péntek szerint anyagi tekintetben nincs reális alapja az újabb emelésnek.

pzs