A harmadik parancsolat

Megmaradni Találkozó Tiszaújhelyen

2004. augusztus 13., 10:00 , 187. szám

Idén jubileumi, 10. alkalommal rendezték meg Tiszaújhelyen a Megmaradni Görög Katolikus Ifjúsági Találkozót. Július 21. és 24. között a 16 éven aluli, július 26. és 29. között a 16 éven felüli görög katolikus hittanos gyerekek és fiatalok táboroztak egyházi szervezésben a helyi parókia udvarán felállított sátortáborban, illetve családoknál.

A Kárpátalja 16 különböző településéről érkező mintegy száz fiatalt Szűcs Béla parochus fogadta és a helyi görög katolikus egyházközség látta vendégül. A legtöbb résztvevő Palágykomoróc, Tiszaújlak, Salánk, Mátyfalva és Beregdéda egyházközségeiből érkezett.

A találkozó második, ifjúsági turnusának a harmadik parancsolat ("Az Úr napját szenteld meg") volt a vezérfonala. Előadást tartott a fiataloknak Szűcs Béla helyi és Orosz István beregdédai parochus atya, valamint a Magyarországról érkezett Illés Mátyás atya is, aki szerint Kárpátalján a "megmaradás" nagy kihívást jelent, ellenben, mint kifejtette, minél erősebb a szél, a fa annál mélyebbre ereszti gyökereit.

A lelki programok mellett kézműves foglalkozás, táncház és egy huszti kirándulás is belefért a tábor programjába.

Kedden gyónással egybekötött bűnbánati estet tartottak a táborozóknak.

A Találkozó csütörtökön szentliturgiával ért véget. A fiatalok a lelki tanítás mellett mécsest, egyházi folyóiratot és igés könyvet kaptak útravalóul.

Mint azt a szervezőktől megtudtuk, a Megmaradni Találkozót ilyen formában utolsó alkalommal szervezték meg Tiszaújhelyen.

Popovics Viktória