Kölcsey Akadémia

2004. augusztus 13., 10:00 , 187. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által öt turnusban lebonyolított, a Magyar Oktatási Minisztérium és az Apáczai Közalapítvány által támogatott III. Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia a múlt hétvégén az angol szakos tanárok továbbképzésével ért véget Beregszászban.

A tavalyihoz képest 12-ről 16-ra bővült az akadémia keretében megrendezett tanfolyamok száma a fizika szakos és informatikát oktató pedagógusok, valamint a magyar nyelv és irodalom szakos tanárok továbbképzésével, továbbá azáltal, hogy az eddig egységes honismereti továbbképzést idén külön rendezték meg a földrajzot, illetve a történelmet oktatók számára. További újdonság volt az idén, hogy a természetvédelmi, természetismereti továbbképzést kémia szakos és biológia szakos tanárok továbbképzésévé alakították át.

A részvételi arány is tovább nőtt idén a tanfolyamokon. 2002-ben 227, 2003-ban 365 pedagógus vett részt a Kölcsey Akadémián, míg ebben az évben 450 hallgatója volt a tanfolyamoknak.

- A megyei pedagógus-továbbképző intézet ezúttal figyelembe veszi az akadémián hallgatott óraszámot a pedagógusok szakmai minősítésénél - mondta el lapunknak G. Varcaba Ildikó, a KMPSZ módszertani szaktanácsadója.

A kárpátaljai és külföldi előadók által nyújtott hasznos tudnivalók mellett a kulturális programokban is válogathattak az ilyenkor nyáron nemcsak tanulni, de kikapcsolódni is vágyó pedagógusok. A tanfolyamok résztvevői számára esténként filmvetítést rendeztek, fellépett az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Ficseri Gyermekstúdiója, a Cók Mók bábszínház, a római katolikus templomban koncertet adtak a munkácsi Nyári Zenei Tábor résztvevői, az aknaszlatinai Bel Canto énekkar, valamint a debreceni Cantus kamarakórus; a Beregszászi Magyar Gimnázium diákjai pedig a Tiszaladányi jeremiád c. dramatizált jelenetet adták elő.

Tekintettel a nagy érdeklődésre, a KMPSZ az akadémia programjának további bővítését tervezi 2005 nyarára.

-ferenczi-