Meg lehet-e előzni a szívinfarktust?

2004. augusztus 13., 10:00 , 187. szám

"Vannak-e olyan tünetek, melyek mintegy előrejelzik a szívinfarktus kialakulását?" - kérdezi egy középkorú férfi.

Aki válaszol: dr. Koncsovics Tibor, a Munkácsi Keresztény Egészségügyi Központ kardiológusa

- A szívinfarktus alatt a koszorúér trombózisát, elzáródását értjük. Ez gyakran minden átmenet nélkül, szinte villámcsapásszerűen következik be. Van, aki az infarktust megelőzően nem érez sem mellkasi, sem egyéb fájdalmat. A szívinfarktus legfőbb tünete egy erős, akut mellkasközépi, gyomorszáj tájéki fájdalom, ami fél óra elteltével sem szűnik, és erős verejtékezés, sápadtság kíséri. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, különben sokkos állapotba kerülhet a beteg.

A baj előre jelezhető, ezt szolgálja a koagulapatia-teszt, a koleszterin- és vércukorvizsgálat, a szívfelvétel (elektrokardiográfia), a szívultrahang-vizsgálat és a terheléses EKG-próba. Amennyiben megállapítást nyer a szívinfarktus kockázata, célszerű kezelni az azt előidéző betegségeket, és ha szükséges, szorgalmazni a szívelégtelenséggel küzdő páciens életmód-változtatását (egészséges táplálkozás, dohányzás elhagyása, rendszeres testmozgás stb.).

A szívinfarktus kialakulása gyakoribb azoknál, akiknek felmenői között több esetben előfordult a betegség. Az esetek nagy százalékában a szívinfarktusos betegeknél jelen van a magas vérnyomás, a jelentős túlsúly, esetleg a koszorúér-szűkület vagy a cukorbetegség.

dózsa