Új tanévre új táska, meg ami még szükséges

Indul a tanév

2004. augusztus 20., 10:00 , 188. szám

Még néhány nap, és indul az új tanév. A feledékenyebb szülőket az egyre szaporodó tanszerstandok is emlékeztetik: ideje kézen fogni a gyermeket és beszerezni az ilyenkor kijáró új/első iskolatáskát, valamint a bele való tanszereket. A kereskedők időben kezdték kínálni az iskolakezdő felszereléseket, így leginkább a szülők pénztárcáján múlik, mi és főleg milyen minőségben kerül az iskolatáskába szeptember elsejére.

Az iskolakezdés alapvető kellékei: táska, tolltartó, füzet, füzettartó, ellenőrző, fedőlap, toll, ceruza, vízfesték, rajzfüzet, az alsósoknak számpálcika, gyurma, a felsősöknek körző, atlasz, jegyzetfüzet, notesz, egyebek. Van hát mire pénzt költeni, nem beszélve arról, hogy a nyár alatt megnőtt-megnyúlt nebulóknak új lábbelire, ruhafélére is szükségük lehet.

A minőségi, tartós anyagból készült iskolatáskák átlagosan 80-90 hrivnyába kerülnek. Az olcsóbb, 28-40 hrivnyás hátizsákok lehetnek mutatósak, de a tapasztalatok szerint legfeljebb pár hónapig tartanak. Vásárláskor érdemes több táskát is "felpróbálni", főleg, ami a kétvállas hátitáskákat illeti, nehogy a gyerek magasságához képest végül túl nagy méretűt válasszunk. Jó, ha a táska hátoldalának tartása van, a vállövek szélesek, a táskazár jól működik, praktikus.

Az iskolakezdéshez egy alsós gyereknek 10 vonalas, 10 négyzetrácsos füzetre van szüksége (darabja 16-25 kopijka), a felsősöknek minimum 20-20 darabra, továbbá 5-6 jegyzetfüzetre is. Ehhez kell még ugyanennyi műanyag füzetfedő (15-25 kopijka/db) és egy füzettartó (3-7 hr). A nagyoknak szánt spirálfüzet ára lapszámtól, mérettől függően 2,5-9 hr, az egyszerű, soklapos füzetek ára 1-5 hrivnya.

Tollakból viszonylag nagy a választék, áruk lehet 0,8-1 hr/db, de akár 5-6 hr is. Az egyszerű grafitceruza ára általában 20 kopijka, az ún. rotring (hegybetétes ceruza) viszont 6-8 hrivnyába kerül. Egy jobb körzőkészlet ára 9-16 hrivnya, de kapható 3 hr-ért is. A vonalzók darabja hossztól függően 0,5-2 hrivnya, egy vonalzókészlet (ez csak felsősöknek szükséges) 10-15 hrivnyába kerül. A legegyszerűbb tolltartó 3-4 hrivnya, de valószínű, hogy csemeténk inkább egy 12-20 hr értékűbe "szeret bele".

A következő nagyobb tételt a rajz- és technikaórák felszerelései képezik. Szükség van vízfestékre (3-8 hr), színesceruza-készletre (2-7-15 hr), rajzfüzetre (1-5 hr), gyurmára (3-5 hr/doboz), színes papírra (1-2 hr/csomag), papírragasztóra (1,50-2hr/db). Itt érdemes odafigyelni a minőségre, és lehetőleg kerülni a legolcsóbb termékeket, mivel ezek többsége a gyakorlatban egyszerűen használhatatlan. Egyetlen példa: 6 darabos színesceruza- készletet már 2 hrivnyáért is vásárolhatunk, ennek azonban állandóan törik a hegye, újrahegyezéskor a fatok morzsolódik, darabokra esik szét. A francia gyártmányú ceruzák árán (12 hrivnya) a szülők többsége nyilván enyhén megdöbben, de ha mégis megveszik, kiderül: egy évig kiválóan használhatók.

A tanévkezdésre való tekintettel a kereskedők rendszerint kedvezményesen kínálják portékájukat, a szülők által kifizetett végösszeg azonban így is elérheti a 250-300 hrivnyát gyermekenként. Persze van, aki ennyit költ egyetlen, a tanévnyitóra szánt csinos ruhácskára, gyermeköltönyre.

Nem véletlen, hogy sokan "apránként" szerzik be a szükséges tanfelszerelést, és mindenből az éppen szükséges mennyiséget. Bizony elmúlt az az idő, amikor tanévkezdéskor esetenként 100-100 füzetet, húsz db tollat, ugyanennyi ceruzát, majd minden egyéb iskolaszerből is legalább 2-2 darabot vettünk gyermekünknek.

Jelenleg a munkácsi városközpontban működik a legnagyobb tanszervásár, ahol például iskolatáskát 5-10 hrivnyával olcsóban kínálnak, mint a beregszászi, ungvári piacokon, és az egyéb tanszerek is olcsóbbak, mint máshol. Egy teljes iskolai bevásárlás esetén itt összességében 20-30 hrivnya spórolható meg.

Váradi Natália