Egyre kelendőbb a minőségi borszőlő

Szeptember közepén várható a szüret

2004. augusztus 27., 10:00 , 189. szám

Milyen lesz az idei szőlőtermés, a borszőlő minősége; milyen a kínálat és a felvásárlási ár, az esős nyár miatt kitolódik-e a szüretelés ideje? Ezekre a kérdésekre keresett választ a Kárpátalja ismert szőlőtermesztőknél, borászoknál, szőlőtermesztő-bortermelő vállalatoknál.

Jakab Sándor, a Beregszászi Borvidék szőlőtermesztők és borászok szövetkezetének alelnöke a tavalyihoz hasonló mennyiségű szőlőtermést vár idén. Ami a minőséget illeti, tavaly a nagy szárazság miatt magasabb volt a cukorfok, idén azonban még jobb minőség várható, ugyanis az érés előtt még esett némi csapadék, azt követően pedig bőven érte napsütés az ültetvényeket, s e két összetevő sokat számít a szőlő minőségénél. A jó termés és a minőség zálogának számítanak az időben elvégzett növényvédelmi munkálatok is. Jakab Sándor szerint azon szőlőtermesztőknél, akik nem figyeltek eléggé, vagy nem végezték el idejében a munkálatokat, nagy kárt okozott a termésben a lisztharmat, akár a termés felét is megsemmisíthette. A megye egyes területein a kora nyári jég is megtizedelte a szőlőtermést.

Hacsatur Petroszjan, a szerednyei Leányka agrárcég igazgatójának prognózisa szerint a tavalyihoz képest idén kevesebb szőlőt szüretelnek majd a megyében, s gyengébb minőség várható, ugyanis jóval kisebb lesz a szőlő cukorfoka.

Mihajlo Mikulin, a beregszászi Cotnar vegyes vállalat helyettes vezetője a tavalyihoz hasonló szőlőtermést vár mind mennyiség, mind minőség tekintetében, bár mint elmondta, a Beregvidék egyes napsütötte lankáin a tavalyi 60-nal szemben idén akár 62 mázsás terméshozam is várható hektáronként.

Ivan Kovacs, a megyei mezőgazdasági főosztály növénytermesztési osztályvezetőjének tájékoztatása szerint a tavalyi 35 ezerrel szemben idén 35,5-36 ezer mázsás szőlőtermés várható Kárpátalján. Ennél is nagyobb lett volna a termés, ha nem okoz gondot az időjárás: a termés mintegy 10-15 százaléka lefagyott, közel 5 százalékát a jég verte el. Becslése szerint a borszőlő minősége valamelyest a tavalyi alatt marad.

Ami a felvásárlókat illeti, Jakab Sándor elmondta: tavaly már a nagy feldolgozóüzemek is vásároltak minőségi borszőlőt a szőlőtermesztő gazdáktól, s idén várhatóan tovább nő ennek mennyisége. A felvásárlási ár ugyanakkor a magánszférában a tavalyi szinten marad - 1,20-1,50 hrivnya/kg -, ami a magyarországi 40-60 forintos árakhoz viszonyítva viszonylag magasnak mondható. Az izabella borszőlőt 60 kopijkás kilogrammonkénti áron vásárolják fel a borgyártó vállalatok. Ami a borárakat illeti, a minőségi borok literenkénti ára a nagy kereslet és a csekély kínálat folytán literenként 5-8 hrivnya felett várható.

Az izabella típusú borszőlők felvásárlási ára Hacsatur Petroszjan becslése szerint is a tavalyi szinten várható, azaz 50-60 kopijka/kg áron, a nemes borszőlőké pedig 1-1,20 hrivnyás áron, ami nagyjából ugyancsak megfelel a tavalyi mutatónak. Mihajlo Mikulin elmondása szerint az izabellát a cég 60 kopijkás kilogrammonkénti áron szándékozik felvásárolni, a nemes borszőlőket pedig 2-2,50 hrivnyáért.

Tavaly és tavalyelőtt a szokásosnál két héttel korábban volt a szüret, idén viszont, Jakab Sándor szerint - többek között az esős időjárás miatt - a folyamat a normális kerékvágásba kerül, azaz szeptember közepén takaríthatjuk be a termést. Szavait a többi borász is megerősíti: Hacsatur Petroszjan szerint a tavalyihoz képest egy-másfél héttel tolódik el a szüret időpontja, s Ivan Kovacs is öt-tíz nappal teszi későbbre azt.

Baráth József