Először jelent meg magyar informatikai tankönyv

Hiányoznak az idegen nyelvi tankönyvek

2004. augusztus 27., 10:00 , 189. szám

Az idei tanévben számíthatnak-e újonnan kiadott magyar tankönyvekre a magyar tannyelvű iskolák? - érdeklődött szerkesztőségünkben több magyarul oktató pedagógus. A kérdést Varga Bélához, a lembergi Szvit Kiadó Ungvári Magyar Tankönyvszerkesztőségének vezetőjéhez továbbítottuk.

- Az egyik legfrissebb kiadvány a 10-11. osztályos informatika-tankönyv I. része, fordítói Balog Sándor és Szemere Gábor informatikatanár. A napokban ugyancsak megjelent a tavaly kiadott Ábécéskönyv (szerző: Tóth Dóra) mellékletének szánt Olvasókönyv - mondta el Varga Béla.

- Az idén kiadott magyar nyelvű tankönyvek: Matematika 4. osztály, Világtörténelem 8. és 10. osztály (a 11. osztályos világtörténelem-tankönyv jövőre várható), Ukrajna története 10. osztály, valamint a második kiadást megélt 8., és 9. osztályos kémiatankönyvek, továbbá az első ízben kiadott 10. osztályos kémiatankönyv. A napokban jelent meg az Én és Ukrajna környezetismereti tankönyv a 4. osztályosoknak, s előreláthatólag október-november folyamán kerül ki a nyomdából a 10-11. osztályos informatika-tankönyv II. része, továbbá Ukrajna természeti földrajza a 8. osztályosoknak. Külön figyelmet érdemel a 11. osztály számára készült Magyar irodalom tankönyv, melynek szerzője Czébely Lajos viski magyartanár. A kiadó most dolgozik a Képzőművészet 2. és 3. osztályosoknak szóló tankönyvén (a 4. osztályos kötet jövőre várható), valamint az Ének-Zene tankönyvön, ugyancsak a 2. és a 3. osztályok számára (a 4. osztályos kötet jövőre várható).

- Jelenleg tehát elmondható, hogy a néhány éve még jelentős magyartankönyv-hiány mára fokozatosan megszűnt. Kivételt képeznek az idegen nyelvi tankönyvek (angol, német, francia), vagy például a magyar iskoláknak szánt ukrán nyelvtankönyvek jelentős része.

P. Zs.