Nagyszőlős: Az igazi boldogság, ha adhatunk

Görög katolikus templomszentelés Nagyszőlősön

2004. augusztus 27., 10:00 , 189. szám

Augusztus 22-én az Istenszülő Szűz Mária oltalmába ajánlották és az ő halála emléknapjának a tiszteletére szentelték fel Nagyszőlősön a város új görög katolikus templomát. Az esős idő ellenére több száz zarándok tartotta fontosnak, hogy a nagyszőlősi görög katolikus hívekkel együtt hálát adjon az Istennek a megépült templomért, és Isten áldását kérje egyházukra s annak híveire.

A szentelési ünnepségen, melyet Milan Sasik, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzója, püspöke végzett, jelen volt az Amerikából érkezett, s a templom megépüléséért oly sokat tett Pataki András püspök, Georgij Dzsudzsar püspök Horvátországból, Szemedi János, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye nyugalmazott püspöke, továbbá a Nagyszőlősi és a Beregszászi Görög Katolikus Esperesi Kerület szinte teljes papsága, élén Szabó Konstantin és Bendász Dániel esperesekkel, valamint számos ungvári szeminarista.

A szentelendő oltár négy sarkába a négy evangélista viaszjelképe került, majd a hagyományoknak megfelelően szentelt borral, rózsaolajjal és vízzel mosták meg azt. A falak megáldását követően az újonnan öntött harangokat áldották meg a püspök atyák, azután ünnepélyes körmenetre került sor.

Milan Sasik püspök ünnepi szentbeszédében rámutatott: a résztvevők nagy száma annak a jele, hogy a nagyszőlősi görög katolikus gyülekezet, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye él, és emlékszik mindazokra, akik azon munkálkodtak, hogy ez a közösség megmaradjon. "Hogy ez a templom megépülhetett, hogy itt újraéled a lelkiélet, elsősorban Isten áldásának köszönhető. A mai ember sokszor gondolja úgy, hogy a kereszténység a szomorúság vallása, de ez akkor van így, ha az emberek azt teszik, amit ők szeretnének, nem pedig azt, amit az Isten akar. Isten azt szeretné, hogy az emberek elsősorban Őt keressék, a szívekben Ő legyen az első helyen. Bizony, sokszor ezt mondjuk, de nem tesszük meg, mert máshol keressük a boldogságot. Akkor leszünk boldogok, ha adni tudunk, és másokat is boldoggá teszünk. Sokaknak az öröme, hogy ez a templom felépülhetett. Ezt a boldogságot becsüljétek meg és tartsátok meg"- intett a püspök.

Az ünnepi liturgiát követően Milan püspök az egyházmegye oklevelével méltányolta mindazok fáradozását, akik a templom építésén munkálkodtak, majd Tarasz Lovszka atya, püspöki helynök, a szeminárium rektora, egykori nagyszőlősi parochus, aki évekkel korábban az új templom építését kezdeményezte, mondott köszönetet a híveknek kitartásukért. Szabó Konstantin esperes, jelenlegi helyi görög katolikus parochus atya a zarándokoknak fejezte ki háláját a megjelenésért, valamint köszönetet mondott az Ungvári Görög Katolikus Katedrális kórusának is az ünnepi liturgiában való szolgálatért. Végezetül felhangzott a pápai himnusz.

V. N.