Ösztöndíjtanács: Konszenzuson alapuló döntéseket vár az elnök

Megalakult az új Ösztöndíjtanács

2004. augusztus 27., 10:00 , 189. szám

A Magyar Oktatási Minisztérium (OM) kezdeményezésére augusztus 18-án Beregszászban újjáalakult a Kárpátaljai Magyar Ösztöndíjtanács. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) egyelőre nem delegált tagokat a testületbe, mivel annak összetétele a szövetség véleménye szerint nélkülözi az elvi alapokat.

"A Kárpátaljai Magyar Felsőoktatási és Ösztöndíjtanács (KMFÖT) korábban tíz évig munkálkodott azon, hogy kidolgozza azt az objektív pontszám- és szempontrendszert, melynek alapján a magyarországi ösztöndíjak odaítéléséről dönt" - emlékeztetett az ülést megnyitva dr. Orosz Ildikó, az Ösztöndíjtanács elnöke.

- Ugyancsak a KMFÖT határozta meg a múltban azokat a szakokat, szakirányokat és keretszámokat, melyeket évente támogatott az OM, hogy az ily módon diplomához jutott határon túli magyar fiatalok a hiányszakmákban helyezkedhessenek el szülőföldjükön - mutatott rá dr. Orosz Ildikó, a testület elnöke.

Petri Zsolt, az OM Határon Túli Magyarok Főosztálya főosztályvezető-helyettese az KMFÖT átalakítását azzal indokolta, hogy az OM a Kárpát-medence valamennyi magyar régiójában felsőoktatási tanácsot hoz létre, és mivel Kárpátalján a KMFÖT korábban kettős funkciót látott el, az utóbbi most önálló testületté válik. Az újjáalakuló Ösztöndíjtanács "gyakorlatilag változatlan formában és feladatkörrel" működik majd - hangsúlyozta az illetékes.

Ennek azonban némileg ellentmond, hogy bár a korábbi KMFÖT teljes egészében lefedte a kárpátaljai magyar értelmiségi, szakmai és civil szervezeteket, a grémium összetételében most némi "hangsúlyeltolódás" tapasztalható.

"Az újraalakított Ösztöndíjtanács összetételének egyértelműen politikai jellegére utal, hogy míg korábban a KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Szervezetek Fóruma (KMSZF) képviselte a KMFÖT-ben a magyarságszervezeteket 2-2 fővel, mostantól a KMSZF mellett az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) egy másik tagszervezete, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége plusz két delegálttal van jelen a grémiumban. A kárpátaljai magyar szülőket tömörítő két szervezet közül az UMDSZ-közeli Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülők és Pedagógusok Tanácsa (KAMOT) 1 főt delegálhatott a testületbe, a Kárpátaljai Magyar Szülők Szövetsége ellenben egyet sem. Azért vállaltam el mégis az elnöki tisztséget, mert, egyrészt, az erre vonatkozó minisztériumi felajánlást korábbi munkánk szakmai elismeréseként értékelem, másrészt, mert úgy látom, a korábbi Ösztöndíjtanács, a KMFÖT többéves kitartó munkája eredményeként most számos magyar diák továbbtanulási esélye e testület elvszerű működésén múlik.

A grémium munkájában addig veszek részt, míg az a korábban kidolgozott elvek szerint, korrekt módon dolgozik" - nyilatkozta a Kárpátaljának dr. Orosz Ildikó, az Ösztöndíjtanács régi-új elnöke.

A három történelmi egyház képviselőivel együtt a 13 szervezet küldötteiből felálló 17 fős grémium szavazati többségét gyakorlatilag az UMDSZ tagszervezetei vagy az ahhoz közel álló szervezetek küldöttei adják. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy a testületben szám szerint 5 UMDSZ-tisztségviselő kapott helyet. Arra a kérdésre, hogy milyen elvek szerint határozták meg, mely kárpátaljai szervezetek képviseltethetik magukat a testületben, s melyek nem, az OM képviselői nem kívántak választ adni. Álláspontjuk szerint az Ösztöndíjtanács összetételét érintő kérdésekben nem ők az illetékesek...

Popovics Zsuzsanna