Szeptemberig látható az Aranyalap kiállítás

55 éves a Boksay-múzeum

2004. augusztus 27., 10:00 , 189. szám

Idén 55 éves az ungvári Megyei Boksay József Szépművészeti Múzeum. Az intézmény több jubileumi rendezvénnyel készült a jeles évfordulóra, az Aranyalap című nagyszabású kiállítást szeptember 5-ig láthatja a nagyközönség. A napokban jelent meg az a fotóalbum is, mely a múzeum több ezer tételes gyűjteményének legismertebb, legértékesebb képzőművészeti alkotásait mutatja be.

A megyei szépművészeti múzeum 1948-ban nyitotta meg első kiállítását az ungvári vár néhány e célra kijelölt helyiségében, s 1979-ben költözhetett jelenlegi otthonába, a klasszicista stílusban (1809) épült egykori megyeháza termeibe. A reprezentatív épület jelenleg felújítás alatt áll, külső homlokzata elkészült, a belső munkálatok tovább folynak.

A múzeum, ahol ma közel hatezer festményt, grafikát, szobrot, egyéb képző- és iparművészeti alkotást őriznek, 1990-ben vette fel Boksay József, a híres kárpátaljai festőművész nevét. A jubileum alkalmából eddig négy ünnepi kiállítást szerveztek.

Az intézmény most szeptember 5-ig egy a maga nemében egyedülálló tárlatra invitálja a képzőművészet szerelmeseit. A múzeum aranyalapjából válogatott kiállítás európai festőművészek alkotásait mutatja be (XVI. század-XX. század eleje), köztük több olasz, német, spanyol, francia, holland és néhány ismeretlen korabeli mesterét, végigkísérve a reneszánsz, a barokk, a klasszicista, a realista irányzatok alakulását, kiteljesedését.

Az orosz képzőművészetet többek között Ajvazovszkij, Siskin, Kiprenszkij képei reprezentálják. Emellett a kárpátaljai festőművészet olyan jeles képviselőinek művei is megtekinthetők, mint Boksay József, Erdélyi Béla, Koczka András, Soltész Zoltán.

A múzeumban őrzött legismertebb festményeket, grafikákat, szobrokat bemutató fotóalbum külön csemege a képzőművészetet kedvelők számára. Ugyancsak érdeklődésre tarthatnak számot az intézmény tudományos munkatársai által a könyv egyes fejezeteihez írt művészettörténeti tanulmányok. Az album megvásárolható a múzeum pénztáránál, ára 94 hr (könyvesboltokban 150-160 hr). Az albumban számos magyar művész alkotása is fellelhető, többek között Zahorai János, Szüle Péter, Molnár C. Pál, Glatz Oszkár, Munkácsy Mihály, Csók István, Jendrassik Jenő, Aba-Novák Vilmos, Szőnyi István, Révész Imre, Bihari Sándor, Komáromi Endre, Mednyánszky László, Berjes Antal képei. A neves alkotóknak a múzeum által őrzött műveit mostanság a magyarországi megyeszékhelyeken láthatja a nagyközönség, többek között Miskolcon, Debrecenben, Szolnokon, ősszel pedig a budapesti Magyar Nemzeti Galériában állítják ki azokat.

A múzeum hétfő kivételével mindennap 9 és 17 óra (k.-e. i. szerint) között tart nyitva. Belépődíj: gyerekeknek, diákoknak - 0,5, felnőtteknek - 3 hr; fényképezni 10, videózni 20 hr ellenében lehet, az idegenvezetés ára 10 hr.

P. Zs.