Szernye: az épület készül, iskolabútor viszont nincs

18 éve rakták le a szernyei iskola alapjait

2004. augusztus 27., 10:00 , 189. szám

A Szernyei Általános Iskola idén ismét két párhuzamos első osztályt indíthat, amire immár négy éve nem volt példa. Az örömbe azonban üröm is vegyül, mivel a 18 éve készülő új iskolaépületet idén szeptemberben sem vehetik birtokukba a szernyei iskolások. Az építkezés végét januárra tervezik, bútorok híján viszont előreláthatólag ekkor sem tudják majd ideköltöztetni az évtizedek óta két váltásban tanuló osztályokat.

Szernyén az új iskolaépület alapjait 1986-ban rakták le, majd kis idő elteltével megakadt az építkezés. A csupasz téglafalak évekig voltak kitéve az időjárás viszontagságainak, mígnem a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közvetítésével a svájci Pro Kárpátalja Munkacsoport jóvoltából 2001-re tető került az épületre. Ezután azonban ismét évekig állt az építkezés. 2003-ban a munkácsi járási tanács félmillió hrivnyát utalt ki az iskolaépület befejezésére, s idén újabb költségvetési tételt különítettek el erre a célra.

Mint Bimba Károly iskolaigazgatótól megtudtuk, a munkálatok folyamatosan zajlanak, tavaly ősszel helyükre kerültek az ajtók, ablakok, idén pedig sikerült befejezni a külső-belső vakolást.

- Jelenleg az álmennyezet és a villamos vezetékek beépítése zajlik. Ezután látunk hozzá a vízvezeték- és fűtésrendszerhez, illetve a padlózáshoz, csempézéshez. Kell még egy kazánház, továbbá két nagy teljesítményű kazán. Legutóbb 300 ezer hrivnyát kaptunk a Munkácsi Járási Tanácstól, a kivitelező vállalat vezetője szerint azonban a megnövekedett anyagárak miatt ez nem lesz elegendő a munkálatok befejezéséhez. Ennek ellenére, ha minden jól megy, januárra végre elkészül az iskola - mondja az igazgató.

A beköltözés azonban még odébb van, mivel eddig sem iskolabútort, sem erre való pénzt nem kapott az oktatási intézmény. Szeptembertől tehát továbbra is két váltásban tanulnak a szernyei iskolások. Az új épületben tíz tágas tanterem, egy tornaterem és a hozzá való öltöző, zuhanyzó szolgálná a gyerekeket.

B. Zs.