Szürte: Szent István műve

2004. augusztus 27., 10:00 , 189. szám

A KMKSZ Szürtei Alapszervezetének rendezésében idén is megemlékeztek a község lakói Szent István királyról. A sokéves hagyományra visszatekintő rendezvény résztvevőit ezúttal a római katolikus templomba kényszerítette az eső, ahol Braun Éva, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke nyitotta meg az ünnepséget.

A szürtei római katolikus felekezet nevében Virág Imre atya köszöntötte a megjelenteket, majd Puskár Árpád polgármester mondott ünnepi beszédet: " Nagy tett volt, hogy a magyarok hazát tudtak teremteni Európa szívében! Annak ellenére, hogy évszázadokkal később az ország feldarabolódott, mi, szürteiek pedig kívül estünk a határokon, szívünkkel és lelkünkkel mi is magyarok vagyunk, és azok is maradunk!"

"István király élete, harcai mindannyiunkat reménységgel töltenek el" - hívta fel az emlékezők figyelmét ünnepi beszédében Kótyuk Zsolt református lelkész. Majd Braun László történész szólt a szent király életéről és azokról a korszakalkotó tetteiről, amelyek máig hatnak. "Szent István király olyan művet alkotott, amelyet más országokban sok király, több generáción keresztül tudott csak megvalósítani" - mondta.

A rendezvény zárásaként a helyi kultúrház műkedvelő csoportjának tagjai adtak ünnepi műsort, felidézve Szent István ma is elevenen élő emlékét. Elhangzott Sajó Sándor Magyarnak lenni... című verse, és elénekelték a Magyarok világhimnuszát. Az ünnepség a Szózat hangjaival zárult.

Badó Zsolt