Aknaszlatina: Ismét ünnepeltek a bányászok

Bányásznap Aknaszlatinán

2004. szeptember 3., 10:00 , 190. szám

Régi hagyomány, hogy augusztus utolsó hétvégéjén bányásznapokat tartanak Aknaszlatinán. Augusztus 29-én idén is együtt ünnepelt az ősi bányásztelepülés apraja-nagyja.

A szombatra meghirdetett Rockman (Sziklaember) erőpróbán a helyi sportembernek, Tokár Károlynak (Katyónak) nem akadt vetélytársa, teljesítménye ugyancsak figyelemre méltó: a 20 km futást és ugyanennyi hegyi kerékpározást országos csúccsal 3 óra 02 perc alatt teljesítette.

Vasárnap reggel az elhunyt bányászok emlékére állított katolikus kápolnánál mutatott be ünnepi szentmisét Pap Sándor helyi plébános. A Sóbányász stadionban fúvószenével kísért díszfelvonulással vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó. A résztvevők népviseletben és bányászöltözékben vonultak fel az ukrán, magyar és román nemzeti lobogók alatt, a bányászzászlót Tokár Károly vitte a helyi sportolók kíséretében.

Az egybegyűlteket Flóra József, az aknaszlatinai bányász-szakszervezet elnöke köszöntötte. Szokolán Ildikó polgármesterasszony erőt, egészséget és további kitartást kívánt a helyi bányásztársadalom tagjainak. A résztvevőket ugyancsak köszöntötték Sóbányi Imre, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetének elnöke, valamint a técsői járási tanács jelen lévő vezetői. Ezt követően több bányászt oklevéllel tüntettek ki.

A nap további részében a távol-keleti küzdősportok formagyakorlataiból tartottak bemutatót a helyi karateklub növendékei (vezető Görög István sportmester), majd az aknaszlatinai nemzetiségi hagyományőrző és művészeti csoportok műsora következett. A magyar közösséget a Nefelejcs Néptáncegyüttes (vezető Vajnági Éva), a KMKSZ Aknaszlatinai Nyugdíjasklubjának Őszirózsa kórusa és a Bel Canto (kórusvezető Szenykiv Mónika) képviselte.

Váradi Natália