Baseballütőkkel verték agyon a vállalkozót

Rablógyilkosság Beregszászban

2004. szeptember 3., 10:00 , 190. szám

Augusztus 21-én egy beregszászi vállalkozó házába álarcos ismeretlenek törtek be.

A rendőrségen utólag bejelentést tevő háztulajdonosnő elmondása szerint az eset hajnali 4 órakor történt. A betörők négyen voltak, s mindegyik baseballütővel volt felfegyverkezve.

A behatolók megkötözték és ragasztószalaggal elnémították őt és férjét, majd pénzt követelve ütlegelni kezdték őket. Mivel próbálkozásuk sikertelennek bizonyult, egyre nagyobb csapásokat mértek áldozataikra. A nő könynyebb sérülésekkel megúszta az ütlegelést, férje azonban, akinek a testén nem maradt ép hely, s utólag nyílt koponyatörést, illetve számos végtagtörést állapítottak meg nála a törvényszéki orvos szakértők, a kórházba szállítást követően belehalt sérüléseibe.

Miután brutálisan összeverték áldozataikat, a betörők pénz és egyéb értékek után kutatva feldúlták a házat, s kivittek az udvarra egy széfet is. Ez utóbbival azonban nem tudtak mit kezdeni – sem feltörni, sem kinyitni nem sikerült –, így aztán a tett helyszínén hagyták.

Mint Mikola Mesko, a beregszászi járási belügyi főosztály helyettes vezetője a Kárpátaljának elmondta, az elkövetők korábban együtt mulattak egy diszkóban a vállalkozó lányával, s eközben ellopták tőle a ház kulcsait – így jutottak be észrevétlenül az épületbe. Tájékoztatása szerint az Olekszandr Jackanics járási rendőrfőnök által vezetett nyomozásban segítségükre voltak a megye más járásainak nyomozói is. Augusztus 22-én minden autót tüzetesen ellenőriztek a járás közútjain. Az intézkedés célszerűségét igazolta, hogy az egyik megállított személygépkocsi volánjánál a tettesek egyike ült. A kocsi csomagtartójában rábukkantak az elkövetők által használt álarcokra és baseballütőkre. A négy betörő közül három – többek között az áldozat fejére halálos ütéseket mérő, a vállalkozó gyilkosságával vádolt G. V. – már előzetes letartóztatásban várja a nyomozás lezárását és a bírósági ítéletet, a negyedik azonban még mindig szökésben van.

Az ügyben tovább tart a nyomozás, melynek során a nyomozók megpróbálnak választ kapni arra a kérdésre, miért fajult gyilkossággá a rablótámadás. A nyomozók jelenleg azt a verziót sem zárják ki, hogy a rablótámadás csak álca volt, s elkövetőinek valódi célja a vállalkozó meggyilkolása lehetett.

Baráth József