Erdélyben júniustól tart a kifizetés, nálunk még várni kell a pénzre

Oktatási-nevelési támogatás

2004. szeptember 3., 10:00 , 190. szám

Idén előreláthatóan több mint négymilliárd forintot költ a magyar állam a határon túli magyarok részére a 2003-2004-es tanévre meghirdetett oktatási-nevelési támogatások kifizetésére. Kárpátalján április 5. és május 15. között pályázhattak a szülők és a felsőoktatásban tanuló hallgatók a húszezer, illetve 2,5 ezer forintos anyaországi támogatásra. A közel 15 ezer pályázó közül valamivel több mint kétszázan vehették át a várva várt pénzt e hét elején.

Hétfőn Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának (HTMH) elnöke a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülői és Pedagógus Tanács (KAMOT) Jótékonysági Alapítvány beregszászi székházában három szülőnek és egy főiskolai hallgatónak nyújtotta át ünnepélyes keretek között a számukra megítélt támogatási összeget. Ezt követően a beregszászi Szivárvány családtípusú gyermekotthont vezető Ilosvai házaspárnak, majd délután 92 mezőgecsei szülőnek adta át a "Szülőföldön magyarul" néven meghirdetett pályázaton elnyert támogatást. Információink szerint az Ukreximbank munkatársai kedden Barkaszón, szerdán Huszton fizették ki a helyi szülők nevére átutalt pénzösszegeket.

Első alkalommal 2002-ben, még az eredeti státusztörvény alapján hirdették meg az oktatási-nevelési támogatást a két vagy annál több iskolás, illetve óvodás gyermeket nevelő határon túli magyar családok számára. Az előirányzott 1,2 milliárd forint helyett 2003-ban több mint 1,5 milliárd forintot fizettek ki erre a célra az összesen 49 553 határon túlról beérkezett pályázatra. Ebből a HTMH internetes honlapján szereplő adatok szerint az erdélyi pályázatok száma 35 451 volt (1 077 590 000 forint értékben), 8 500 pályázatot elégítettek ki Kárpátalján (274 478 380 Ft), 5 238 pályázatot a Vajdaságban (182 730 266 Ft), 241 pályázatot Horvátországban (5 473 100 Ft) és 123-at Szlovéniában (1 839 000 Ft).

A 2003-2004-es tanévre a "Szülőföldön magyarul" néven meghirdetett pályázat anyagi hátterét a magyar költségvetési törvény 1,7 milliárd forintban határozta meg, ún. "felülről nyitott" rendszerben, azaz szükség esetén a megítélt összegnél többet is fordíthatnak erre a célra.

A pályázat végrehajtásáért felelős HTMH 2004. júniusi adatai szerint az idei felhívásra Erdélyben 89 ezer, a Felvidéken több mint 51 ezer, a Délvidéken 15 ezer, Kárpátalján több mint 14 ezer, Horvátországban 1000 támogatási kérelem érkezett a helyi lebonyolítókhoz. A kifizetendő támogatások összege a legfrissebb adatok szerint megközelíti az ötmilliárd forintot.

Erdélyben a támogatásra jogosult pályázók száma idén meghaladta a 130 ezret, június elején mégis kezdetét vette a kifizetés. Kárpátalján elhúzódott a beérkezett pályázatok feldolgozása. A pályázatok benyújtási határideje május 15-én járt le, a lebonyolításért Kárpátalján felelős KAMOT Jótékonysági Alapítvány azonban csak augusztus végére dolgozta fel és továbbította Budapestre a támogatási kérelmeket. Mint emlékezetes, a lebonyolító korábban még a nyárra ígérte a pályázati pénzek kifizetését.

Beregszászi látogatása során Bálint-Pataki József a Kárpátaljának nyilatkozva elmondta, Erdélyben azért kezdődhetett el korábban a támogatások kifizetése, mert ott még április 30-án lezárult a pályáztatás. "Ahogy szeptember végén végzünk a pályázati pénzek átutalásával, az együttműködő szervezetekkel együtt szeretnénk előkészíteni a következő tanévre szóló pályázat kiírását" – tette hozzá a HTMH elnöke.

"Kárpátalján idén 14 874 pályázatot nyújtottak be a szülők, és 583 támogatási kérelmet a pályázatra jogosult főiskolai, illetve egyetemi hallgatók. Mi valamennyi beérkezett pályázatot továbbítottuk Budapestre, köztük néhány olyat is, melyek nem feleltek meg a pályázati kiírásnak, pl. amikor ukrán tannyelvű iskolába járó gyermek után igényelték a támogatást. Véleményem szerint ezt a néhány pályázatot az Illyés Közalapítvány Oktatási Bizottsága el fogja utasítani, ám mi ezeket is továbbítottuk az illetékeseknek" – mondta el lapunknak Kocsis Marianna, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány elnöke.

Olga Gal, az Ukreximbank beregszászi járási kirendeltségének vezetője arról tájékoztatott, hogy a bank munkatársai ezúttal kiutaznak a magyar községekbe, hogy az Ukrajnába kért támogatást helyben vehessék fel a falun élők. A KAMOT úgy tájékoztatott, az érintetteket a sajtón, illetve a helyi adatgyűjtőkön keresztül értesítik a kifizetések konkrét helyszínéről és időpontjáról.

Az eset kapcsán többen jelezték lapunknak, hogy a támogatási pénzek kifizetésével nemcsak a 2003-2004-es tanévről, de még a 2004-2005-ös tanév előtti nagybevásárlásról is lekéstek a lebonyolítók, csupán az Ukrajnában jelenleg zajló politikai kampány szempontjából ideális a kifizetés időpontja...

P. Zs.