Hírek

2004. szeptember 3., 10:00 , 190. szám

Kertész leszek?

Idén ötödször hirdettek felvételt a budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának Beregszászi Kihelyezett Tagozatára a II. Rákóczi Ferenc Főiskolán.

Az augusztus 27-i felvételi vizsgákat anyaországi és helyi tanárok közösen fogadták. A levelező tagozatra jelentkezők száma idén valamelyest csökkent a korábbi évekhez képest annak következtében, hogy a Rákóczi főiskola első alkalommal nappali képzésként is meghirdette a szakot, de szeptembertől így is 42-en folytathatják tanulmányaikat.

Tavaly 50 felvételt nyert diákból húsz, míg idén 40-ből húsz jutott kertészmérnöki diplomához e képzési forma révén. Jelenleg összesen 161-en tanulnak ezen a szakon.

Sz. Z.–F. Zs.

Előléptetés

Vezérőrnaggyá léptette elő a múlt héten Vaszil Varcabát, a kárpátaljai megyei belügyi főosztály vezetőjét Leonyid Kucsma elnök. Az újsütetű tábornok, aki 1954-ben született a Rahói járásban, 1975 óta dolgozik a belügyi szerveknél. Varcaba a nyolcvanas években az ungvári bűnügyi milícia parancsnokaként tevékenykedett, majd a kilencvenes években a megyei belügyi főosztály szervezett bűnözés elleni részlegét, 2000-től pedig a megye belügyi vezetőjévé történt közelmúltbeli kinevezéséig a megyei adómilícia pénzmosás elleni osztályát irányította.

Tomboltak az elemek

Augusztus 26-27-én heves záporokkal kísért vihar söpört végig Kárpátalján, mely a Nagyszőlősi és a Huszti járásokban volt a legintenzívebb. A tomboló elemek emberáldozatot is követeltek: áramütés következtében életét vesztette egy 47 éves kricsfalui (Kricsevo) férfi a Técsői járásban. Az orkánerejű szél több száz háztetőt szaggatott fel és sodort el. Augusztus 27-én 47 településen teljesen, 22-n pedig részlegesen szünetelt az áramszolgáltatás – közli a Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma megyei főosztályának sajtószolgálata. 22 településen kábelszakadás következtében elnémultak a telefonok. A kárfelmérő bizottságok adatai szerint csupán a Huszti járásban hét településen 101 háztetőt sodort el vagy rongált meg a vihar.

Útlezárás a Vereckei-szorosnál

Ivan Rizak kormányzó rendelete értelmében a javítási munkálatok miatt szeptember 30-ig lezárják a Kijev–Csap autóút Alsóverecke–Polena–Galambos (Nyizsnyi Vorota–Poljana–Golubine) szakaszát – közli a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal sajtószolgálata. A munkálatok idejére a forgalmat az Aklosi (Uklini)-szoros irányába terelik el.

B. J.