Piknik Nevickén, koszorúzás Szolyván

Kirándult a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezete

2004. szeptember 3., 10:00 , 190. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Járási Középszintű Szervezete múlt szombaton tartotta immár hagyományos nyár végi autóbuszos kirándulását.

A méltán népszerű közös programot némileg beárnyékolta, hogy egy Mezőkaszonyból rendelt jármű sofőrje az indulás reggelén "lemondta" az előre megbeszélt utat, így közel ötvenen lemaradtak a kirándulásról.

Végül három autóbusz vágott neki az útvonalnak, melynek első állomása a munkácsi vár volt. Itt Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke beszélt a történelmi hely dicső múltjáról. A nevickei várban Riskó Márta beregszászi pedagógus szólt az erődítmény történetéről és az ahhoz fűződő legendákról. Délidőben a kirándulócsapat a megáradt Ung duzzasztója mellett pihent meg, itt főtt a finom bográcsgulyás.

Késő délután a Szarvas-hágón keresztül Szolyvára indultak a buszok. A sztálini népirtás áldozatainak szolyvai emlékparkjában a KMKSZ aktivistái megemlékeztek a 60 éve ártatlanul halálba küldött magyar férfiakról. "A kárpátaljai magyarság akkori ellenségei meggyőződéssel hitték, hogy 1944. november 18. a helyi magyarság végét jelenti, hogy az nem éli túl a rá mért csapást. Túléltük! Most is itt vagyunk, és mindig emlékezni fogunk a mártírokra, akik életüket áldozták a magyar nemzetért"– mondta beszédében Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke.

Badó Zsolt