A dióról néhány szóban

Szeptember a gyümölcsösben

2004. szeptember 10., 10:00 , 191. szám

A szeptember általában a diószüret kezdetét jelenti, kivéve azokat a portákat, ahol későbbi fajtákat ültettek. Talán nem árt áttekintenünk azokat az alapszabályokat, amelyeket a dió szüretelésekor követnünk érdemes. Először is rendezzük a fa alatti területet, ha szükséges, kaszáljuk le a füvet, hogy a lerázott gyümölcsöt könnyen összeszedhessük. A szüretet akkor kell megkezdeni, amikor a zöld burok már megrepedt. Természetesen ennek az ideje nem minden dió esetében esik egybe, ezért nézzünk szét a fa alatt, és a már lehullott diót szedjük fel. A szüret módja majdnem minden háznál megegyezik: hosszú rudakkal egyszerűen leverik a diót a fáról. Sok helyen még ma is él az a tévhit, hogy a diófa annál jobban terem, minél jobban "megverik".

Természetesen ennek éppen az ellenkezője igaz. A lomb leverése, a termőágak sérülése nagyban akadályozza a következő évi termés fejlődését. A verés hatására erősen károsodik a termőgallyazat. A diót ezért vékonyabb rudakkal, lehetőleg nem túlzottan nagy ütésekkel távolítsuk el a fáról, de elsősorban a rázással történő diószüret ajánlható. Nagyüzemi méretekben ezt rázógépekkel oldják meg. A lerázott termés összeszedésének megkönnyítése érdekében ajánlott ponyvát teríteni a fa alá.

A lerázott diót meg kell tisztítanunk a zöld burkától. Ez nem mindig egyszerű. Jó tanács! Azokat a diókat, amelyekről nem tudtuk eltávolítani a zöld burkot, rakjuk halomba, kissé öntözzük meg, és légmentesen fedjük le fóliával. Egy napon belül a burkok "megfüllednek", és könnyen leválaszthatók lesznek a maghéjról. A lerázás után a termést jól szellőző helyen terítsük szét vékony rétegben.

Szüret után se feledkezzünk meg a fáról és annak lombjáról. A lombot gondosan szedjük fel a fa alól. Ez különösen olyan udvarokon ajánlott, ahol a diófa közelében más kultúrnövény is található, mivel köztudott, hogy a diófa levele olyan anyagokat tartalmaz, amelyek károsak lehetnek egyéb növények számára. Azért is ajánlott a lehullott falevelek eltakarítása, hogy az esetleges kórokozók és kártevők ne fertőzhessék újra fáinkat.

M. B.