Hagyományőrző műhelytábor a Kárpátokban

Olvasói levél

2004. szeptember 10., 10:00 , 191. szám

A Cserkészliliom Keresztény Ifjúságért Jótékonysági Alapítvány immár harmadszor szervezett hagyományőrző műhelytábort Kárpátalján, melynek idén a volóci járási Zúgó (Huklivij) településen működő turistaszálló adott otthont.

A 33 beregszászi résztvevőt számos érdekes program várta. A Kecskemét-Ménteleken működő Jobb Lator Polgári Kör képviseletében Mihócza Zsolt és társai a magyar történelem nagy csatáiról meséltek, majd az íjászat fogásaira tanították a táborlakókat. A Tassy Lilla vezette kézműves foglalkozásokon szalmafonás, gyöngyfűzés, varázsrajz, grafika volt a téma, míg esténként a moldvai körtánc, a szatmári verbunkos, a dunántúli ugrós alaplépéseit tanulhatták a résztvevők. A fafaragás, rovásírás alapjairól Szemerey Zsolt tartott ismertető előadást. Barna György túravezető a Velikij Verh hegycsúcsra invitálta a csapatot, s az út során gyűjtött gombából este ízletes vacsora készült. A tábor programjának ugyancsak fontos részét alkották az imádságos alkalmak, a közös beszélgetések.

A III. Hagyományőrző Műhelytábort a magyar Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint az Illyés Közalapítvány támogatta. Reméljük, jövőre is sikerrel pályázunk, és negyedszer is megszervezhetjük legsikeresebb táborunkat.

Bárdos István