Kerékpárral a Kékestetőre

A csúcson ünnepelték a születésnapot

2004. szeptember 10., 10:00 , 191. szám

A tavalyi Balaton körüli túrát követően újra kerékpárra szállt az aknaszlatinai sportember, Tokár Károly (becenevén Katyó), aki ezúttal az 53. születésnapját Magyarország legmagasabb pontján, az 1017 m magas Kékestetőn kívánta megünnepelni. A hosszú, emberpróbáló kerékpártúrán vele tartott három fiatalember, akik nem rettentek vissza a kihívástól: az ugyancsak aknaszlatinai Benedek Gellért, a técsői Sari Szabolcs, végül a túra magyarországi szakaszán csatlakozott hozzájuk a csengeri Farkas Tibor.

A kerékpárosok Aknaszlatináról indultak augusztus 4-én, és a tiszaújlaki határátkeléssel együtt kb. 160 kilométer megtétele után jutottak el Csengerre. Innen már négyen indultak tovább a Szatmári-síkságon és a Nyírségen át Debrecenbe, majd Hajdúböszörmény felé. Augusztus 6-án a Hortobágy érintésével Mezőcsátig kerekeztek, másnap pedig nekivágtak a Bükk-hegységnek. Miskolc és Lillafüred érintésével felkapaszkodtak a Bükk-fennsíkra, ahonnan legurultak egészen az egri bazilika elé. Ott elmondtak egy imát, majd szállást kerestek egyik ismerősüknél. Augusztus 8-án volt a túra szervezőjének, Katyónak a születésnapja, tehát még aznap fel kellett jutniuk a Kékestetőre.

Az egykori recski koncentrációs tábor és a siroki vár érintésével vágtak neki a Mátrának. Hágó hágót követett, de végül feljutottak a csúcsra, azaz teljesítették a kitűzött célt, s az 1017 méter magas Kékestetőn ünnepelték a születésnapot. Hazafelé átszelték a Nagykunságot és a Hortobágyot, majd a Tiszabecs-Tiszaújlak határátkelőnél léptek ismét ukrán területre, ahonnan az elindulás utáni hatodik napon az aknaszlatinai falutábláig tekertek. Ezzel véget ért az emberpróbáló 1020 kilométeres kaland.

Badó Zsolt