A minőségnek van piaca

Mezőgazdaság

2004. szeptember 10., 10:00 , 191. szám

"Az évelő növények integrált védelme" címmel került megrendezésre szeptember 3-án Nagybaktán, az Ukrán Agrártudományi Akadémia Kárpátaljai Agráripari Termelési Intézetének (UAAKATI) bázisán az a tanácskozás, melyen a gyümölcs- és a szőlőtermesztés terén szerzett tapasztalataikat osztották meg egymással a résztvevők.

Mihajlo Dancsa, a megyei mezőgazdasági főosztály vezetője a technológiai előírások betartásának fontosságát hangsúlyozta, mivel ellenkező esetben a kárpátaljai borok sem a hazai, sem a nemzetközi piacokra nem törhetnek be. A kiöregedett ültetvények hatékony rekonstrukciója mellett Dancsa fontosnak nevezte az új szőlőültetvények telepítését. Ugyanakkor, mint elmondta, az ültetvények nyilvántartásba vétele nélkül ellehetetlenül a szőlőtermesztők és telepítők állami támogatása.

Vaszil Meles, az ungvári járási Konik farmergazdaság igazgatójának elmondása szerint magyarországi szakemberek bevonásával néhány év alatt 30 ezer hrivnyás hektáronkénti nyereségre tettek szert az almatermesztés terén, holott korábban az rendre veszteséges volt. Az ukrán és azon belül a kárpátaljai piacon óriási a kereslet a legdrágább almafajták iránt is, a kínálat viszont igen csekély. Ugyanez a helyzet Oroszországban is - az ottani cégek folyamatosan hatalmas megrendeléssel bombázzák a farmergazdaságot - hangzott el.

Popovics Sándor, az UAAKATI szőlészeti laboratóriumának vezetője előadásában rámutatott, hogy a kárpátaljai szőlőültetvények 80%-át továbbra is a silány minőségű Izabella-fajták teszik ki, az utóbbi időben azonban egyre több szőlőtermesztő részesíti előnyben az európai típusú borszőlőket.

Baráth József