Palágykomoróc: Isten drágakövévé válni

Görög katolikus búcsú Palágykomorócon

2004. szeptember 10., 10:00 , 191. szám

A katolikus egyház szeptember 8-án ünnepli Kisboldogasszony napját, amikor is Szűz Mária születésére emlékeznek. Ekkor méltatja templomának búcsúját a palágykomoróci görög katolikus egyházközség is. Az ünnepi szentliturgiára a múlt vasárnap, szeptember 5-én került sor. Az eseményen jelen volt Bendász Dániel, a beregszászi görög katolikus esperesi kerület esperese, Orosz István beregdédai, Tóth Jenő helyi parochus atya, Pap Zoltán kisvárdai káplán, valamint Mészáros Domonkos ungvári római katolikus plébános és Iván Gábor kispap.

A helybéli hívekhez és zarándokokhoz szólva Pap Zoltán atya arról a csodálatról és bizalomról beszélt, mellyel ahhoz a Szűz Máriához fordulunk, aki mindenről lemondva és minden megpróbáltatást vállalva igent mondott Isten akaratának. "Szűz Mária úgy jelenik meg az emberek között, mint a fekete kőszén között megbúvó gyémánt, drágakő. Ő a példa arra, hogy a nehézségekkel teli élet is lehet boldog, örömteli, és csak az az ember lehet igazán "gyémánttá", aki vállalja a nehézségeket, mint tette azt Mária is, mert csak a nehézségek alatt válhatunk Isten igazi drágaköveivé."

A liturgiát követően ünnepi körmenetre került sor, majd az ilyenkor szokásos miroválással zárult a Kisboldogasszony-napi búcsú.

Váradi Natália