Tüntetés felfüggesztve

Tíz nap haladék a rendezésre

2004. szeptember 10., 10:00 , 191. szám

Tíz nappal elhalasztotta a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola védelmében eredetileg szeptember 8-ra meghirdetett tiltakozó nagygyűlését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), miután Ivan Rizak, Kárpátalja szociáldemokrata kormányzója ígéretet tett arra, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik elérni a főiskola ingatlana körül kialakult helyzet rendezését.

Kedden reggel, amikor már gyakorlatilag minden készen állt a magyarság másnapi nagyszabású beregszászi demonstrációjához, érkezett a hír Ungvárról, hogy Ivan Rizak, a megye kormányzója megbeszélésre invitálta dr. Orosz Ildikót, a Rákóczi főiskola elnökét és dr. Soós Kálmán rektort. A megbeszélés témája a főiskola leendő épülete körül kialakult konfliktus rendezése volt. A felek egyetértettek abban, hogy a volt beregszászi törvényszéki palota tulajdonjoga körül kialakult konfliktus nyugodt hangnemű, politikamentes megoldása valamennyi fél közös érdeke.

A találkozót követően a kormányzó telefonon tárgyalt az éppen Beregszászban a nagygyűlés előkészületeiről tájékozódó Kovács Miklós KMKSZ-elnökkel. Rizak a KMKSZ elnökét is biztosította arról, hogy minden rendelkezésére álló eszközzel, a lehető legrövidebb időn belül igyekszik elérni a főiskola leendő épülete körül kialakult konfliktus megnyugtató rendezését, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy az ingatlan tulajdonjoga továbbra is az oktatási intézményt illesse meg. Kovács Miklós a KMKSZ nevében, méltányolva a kormányzó javaslatát, bejelentette, hogy a szövetség tíz nappal elhalasztja a beregszászi nagygyűlést, lehetőséget adva a megyei hatalomnak a kérdés civilizált rendezésére.