"El a kezekkel a főiskolától!"

Tanévnyitó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

2004. szeptember 17., 10:00 , 192. szám

Múlt szerdán tizedik alkalommal tartottak ünnepélyes tanévnyitót a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A helyszín ismét a beregszászi református nagytemplom volt, melynek padsorait színig töltötték az egyetlen kárpátaljai magyar felsőoktatási intézmény diákjai, oktatói, valamint a főiskolát támogató intézmények képviselői, az intézményért kiálló honi és magyarországi közéleti személyiségek, politikusok, egyházi vezetők és nem utolsósorban a tudásra vágyó fiatalok szülei, hozzátartozói.

Németh Zsolt, a FIDESZ alelnöke, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke köszöntőjében rámutatott: sajnálatos, hogy a főiskolát ért váratlan és méltatlan támadás okán ezúttal nem az ünnepnek, a tízéves jubileumnak kijáró emelkedettség hatja át a tanévnyitó hangulatát.

"Látva a kárpátaljai magyar főiskola fejlődését, prosperálását, odahaza sok mindenre gondoltunk, csak arra nem, hogy 2004 szeptemberében fel kell emelni hangunkat a főiskola védelmében. Ki kell jelenteni, hogy aki a főiskolát támadja, az a kárpátaljai magyarság jövőjét támadja. A legfontosabb, aminek ma el kell hangoznia, hogy "El a kezekkel a főiskolától!" Pontosan tudjuk, mit akarnak a főiskola ellen támadók. Akik védik érdekeit, ne feledjék: lehet, hogy rövid távon nehezebb kiállni az igazságért, de mára az elmúlt évtizedek egyértelműen bizonyították: Kárpátalján ez az egyedüli járható út" – hangsúlyozta a szónok.

Németh Zsolt ígéretet tett arra, hogy amennyiben nem rendeződik a főiskola ügye, a kérdés folyamatosan napirenden lesz a Magyar Országgyűlésben, továbbá felvetik azt az Európa Tanácsban, a brüsszeli Európai Parlamentben és az Egyesült Államok képviselőházában is.

Dr. Soós Kálmán rektor elmondta, a főiskola 17 képzési szakán idén 329 elsős hallgató kezdi meg tanulmányait, így az összes képzési formát figyelembe véve immár összesen 1024 fiatal tanul az intézményben. A főiskola felújítás alatt álló épületéről szólva a rektor kiemelte: az épület harmadik szintje a közeljövőben beköltözhetővé válik, ugyanakkor közösségi érdeknek nevezte, hogy a tanintézmény saját tulajdonában, zavartalanul működhessen a számára átadott ingatlanban. "Biztató, hogy így látja a kérdést Kárpátalja kormányzója is, aki szeptember 7-én ígéret tett az épületügy megnyugtató rendezésére" – mondta dr. Soós Kálmán.

Borisz Kacsur, a megyei állami adminisztráció tudományos és oktatási főosztályának vezetője köszöntőjében elismerően szólt a beregszászi főiskola működéséről, továbbá tolmácsolta Ivan Rizaknak, Kárpátalja kormányzójának üdvözletét.

Érdekes adalék, hogy a beregszászi járási adminisztráció és tanács képviseletében felszólaló Homoki László némileg ellentmondásba keveredve kifejtette: a főiskola körül nincs és nem is volt probléma soha, főként, hogy a kérdés megoldásával maga a kormányzó foglalkozik.

Dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik fontosnak tartották támogatni az intézményt abban, hogy megteremthesse a működéséhez szükséges tárgyi feltételeket, a diákoknak pedig azt kívánta, sikerrel állják meg helyüket az élet által számukra kijelölt feladatkörben és szerepben.

Végül Isten áldását kérték a főiskolára a történelmi egyházak képviselői, imádságra, kitartó munkára és az Úrnak való hálaadásra buzdítva a fiatalokat.

Az elsősök eskütételét követően a főiskola vezetői kézfogással avatták diákokká az idén felvett hallgatókat.

P. Zs.