Királyháza: Szűz Mária, a magyarok patrónája

Búcsú a királyházai várkápolnában

2004. szeptember 17., 10:00 , 192. szám

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján sok katolikus zarándok gyűlt egybe Királyházán, hogy a Nyaláb vár romjainál épült várkápolna védőszentjének, Szűz Mária születésének emléknapját méltassa. A hívek ünnepi processzióval, Mária-énekeket énekelve vonultak a helyi római katolikus templomtól a várhegyen álló kápolnáig.

A borongós, hűvös időben megtartott szabadtéri szentmisét Lengyel Donát ferences atya mutatta be, aki szentbeszédében elmondta: "A mai napon a szentek között is az elsőt a sorban, égi édesanyánkat, boldogságos Szűz Máriát ünnepeljük, akit az Isten kiválasztott, hogy fiának édesanyja legyen. Kétezer éve a keresztény ember mintaképe Ő, az örök édesanya, mindannyiunk patrónája. Nekünk, magyaroknak Ő és Szent István a közbenjárónk, patrónusunk. Kérjük mi is közbenjárásukat, hogy életünk végén méltók legyünk Isten igazságához."

A szentáldozást követően ünnepi körmenetre került sor, majd a római katolikus templomban a jelenlévők szentségi áldásban részesültek.

A Kisboldogasszony-napi szentmise végén Weinrauch Márió plébános mondott köszönetet a búcsúban részt vevő helyi híveknek, valamint a Beregszászból, Nagyszőlősről, Husztról, Tekeházáról, Nevetlenfaluból érkezett zarándokoknak.

(A kápolna újkori története.)

Váradi Natália