Nagypalád: Szépül a művészeti iskola

2004. szeptember 17., 10:00 , 192. szám

2000-ben a Nagypaládi Művészeti Iskola épületét életveszélyessé nyilvánították, be akarták zárni. Ekkor azonban pályázati úton, a magyarországi Kárpátaljai Szövetség jóvoltából sikerült kijavítani a tetőszerkezetet, majd a továbbiakban kívül-belül vakolat került a falakra, kicserélték a padlózatot és átálltak a gázfűtésre. Most újra mesteremberek dolgoznak az iskolában.

A tetőfelújítást követően ugyancsak a Szövetségen keresztül vették fel a kapcsolatot a helyiek a nagypaládi születésű Cholnoky Tamással, aki immár hosszú évek óta Amerikában él. Tamás bácsi úgy vélte, érdemes áldozni a célra, és segítségével még 2000-ben felújítottak az épületben további öt termet és két folyosót, befejezték a külső vakolást.

A zeneiskola, melynek épülete előbb cselédszállásként, majd varrodaként szolgált, jelenleg a községi tanács tulajdona. Idén Cholnoky úr jóvoltából újabb előrelépés történt: kialakítják a csatorna- és a vízvezetékrendszert.

- Cholnoky Tamástól közel másfél millió forintot kaptunk a bővítésre, de még hátra van a kerítés elkészítése - tudtuk meg Botos Csabától, Nagypalád polgármesterétől. - Távlati terveink között szerepel továbbá, hogy a zeneiskola udvarát is az oktatáshoz méltó hellyé varázsoljuk.

-ferenczi-